Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко, с което ще зарадвате семейството.

Продукти: 1 кг сини сливи, 1 кг захар.

Приготвяне: Измийте сливите, сцепете ги и отстранете костилките. Поставете ги в в тенджера и ги покрийте със захарта. Оставете за няколко часа.

Ако нямате време да изчакате, докато плодът пусне сока си, веднага след заспиване със захарта добавете 1/4 чаша вода и поставете на огън. Но в същото време увеличете общото време за варене с около 10 минути.

Ако все пак изчакате и оставите плодовете за през нощта, на сутринта можете да поставите тенджерата на котлона и да загреете. Бъркайте непрекъснато докато се разтопи захарта.

Отстранете от котлона и с помощта на блендер пасирайте плодовете. Върнете обратно на огъня и варете 30-40 минути, докато сладкото се сгъсти.

Изсипете горещото сладко в стерилни буркани затворете плътно.