Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в продукта. Те са много нужни за организма ни, особено през зимния сезон, когато тялото има нужда от повече макро- и микроелементи.
Когато приготвяте компоти и сладка за зимата, трябва да имате предвид, повечето сортове круши съдържат значително количество захари. Това трябва да се знае, когато използвате захар като консервант. Ето защо е добре крушите да бъдат комбинирани с кисловати сезонни плодове или кисели сортове ябълки. И разбира се, това трябва да се има предвид при изчисляването на количеството захар в рецептите.
Днес ви предлагаме няколко варианта за такива заготовки.
1. Сладко с червена боровинка
Продукти: 1 кг круши, 1 кг боровинки, 1,3 кг захар.
Приготвяне: Измийте крушите, обелете ги и почистете от семенната част. Бланширайте ги за 3 минути във вряща вода. Извадете и бързо охладете и нарежете на филийки.
Прегледайте и почистете боровинките. Изплакнете ги, подсушете и ги посипете със захар.
Поставете червените боровинки със захарта на котлона. Пет минути преди да приключите с варенето прибавете парченцата круши в сладкото.
Сипете горещото сладко в стерилни буркани и затворете плътно.
2. Сладко с ябълки и касис
Продукти: 0,5 кг ябълки (кисели сортове), 0,5 кг круши, 1 кг касис, 1 кг захар.
Приготвяне: Измийте крушите и ябълките. Обелете ги и ги почистете. Нарежете на филийки.
Почистете касиса от дръжките, изплакнете го и го смачкайте. Пресипете в дълбока тенджера и поставете на котлона. Изчакайте сместа да заври и добавете крушите и ябълките. След това прибавете и захарта. Варете на слаб огън до готовност.
Изсипете горещото сладко в буркани и плътно затворете.
3. Компот с цариградско грозде
Продукти (за трилитров буркан): 2 кг круши, 0,5 кг цариградско грозде.
За сиропа: 1 л. вода, 0,3 кг захар, 10-15 листа от вишни или череша
Приготвяне: Измийте цариградското грозде и го набодете с клечки за зъби.
Измийте крушите, нарежете ги наполовинки и сърцевината със семките. Обелете ги и ги подредете в бурканите. Засипете ги с цариградското грозде.
Сварете черешовите листа във вода. Прецедете и върнете водата обратно на котлона. Добавете захар и кипнете сиропа.
Сипете сиропа върху плодовете и затворете плътно. Стерилизирайте 10-15 минути.
Коментари