Компоти с круши и сезонни плодове

14 септември 2019
Кулинария
11961
 

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в продукта. Те са много нужни за организма ни, особено през зимния сезон, когато тялото има нужда от повече макро- и микроелементи.

Когато приготвяте компоти и сладка за зимата, трябва да имате предвид, повечето сортове круши съдържат значително количество захари. Това трябва да се знае, когато използвате захар като консервант. Ето защо е добре крушите да бъдат комбинирани с кисловати сезонни плодове или кисели сортове ябълки. И разбира се, това трябва да се има предвид при изчисляването на количеството захар в рецептите.

Днес ви предлагаме няколко варианта за такива заготовки.

1. Сладко с червена боровинка

Продукти: 1 кг круши, 1 кг боровинки, 1,3 кг захар.

Приготвяне: Измийте крушите, обелете ги и почистете от семенната част. Бланширайте ги за 3 минути във вряща вода. Извадете и бързо охладете и нарежете на филийки.

Прегледайте и почистете боровинките. Изплакнете ги, подсушете и ги посипете със захар.

Поставете червените боровинки със захарта на котлона. Пет минути преди да приключите с варенето прибавете парченцата круши в сладкото.

Сипете горещото сладко в стерилни буркани и затворете плътно.

2. Сладко с ябълки и касис

Продукти: 0,5 кг ябълки (кисели сортове), 0,5 кг круши, 1 кг касис, 1 кг захар.

Приготвяне: Измийте крушите и ябълките. Обелете ги и ги почистете. Нарежете на филийки.

Почистете касиса от дръжките, изплакнете го и го смачкайте. Пресипете в дълбока тенджера и поставете на котлона. Изчакайте сместа да заври и добавете крушите и ябълките. След това прибавете и захарта. Варете на слаб огън до готовност.

Изсипете горещото сладко в буркани и плътно затворете.

3. Компот с цариградско грозде

Продукти (за трилитров буркан): 2 кг круши, 0,5 кг цариградско грозде.

За сиропа: 1 л. вода, 0,3 кг захар, 10-15 листа от вишни или череша

Приготвяне: Измийте цариградското грозде и го набодете с клечки за зъби.

Измийте крушите, нарежете ги наполовинки и сърцевината със семките. Обелете ги и ги подредете в бурканите. Засипете ги с цариградското грозде.

Сварете черешовите листа във вода. Прецедете и върнете водата обратно на котлона. Добавете захар и кипнете сиропа.

Сипете сиропа върху плодовете и затворете плътно. Стерилизирайте 10-15 минути.

Още от Кулинария
0

Продукти: 500 г пилешко филе, консерва ананас, 2 супени лъжици нишесте, малко парче корен от джинджифил, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, една люта чушка, растително масло за пържене

0

Какво може да бъде по-вкусно през пролетта и лятото от свежите зелени ястия! За мнозина те са станали любими не само заради уникалния си вкус, но и заради полезните си качества

0

Приготвянето на този кекс е бързо и лесно. В същото време можете да го изпечете по-късно директно в чашата, където сте смесили необходимите продукти. Какво ще ви е нужно: термоустойчива чаша

0

През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци

0

Авокадото завладя сърцата ни и окупира хладилниците. То е здравословно, хранително и доста вкусно. Плодовете внасят разнообразие във всяко ястие, било то салата или обикновен сандвич

Последни новини
0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова

174 800 българи поискали да останат в Англия след Брекзит Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България