Преждевременно откъснато, то не дозрява, като другите плодове

Един от най-нежните плодове е гроздето. Трябва да се бере внимателно и фазата да е консумативна зрелост.

Външни белези подсказват кога да започне беритбата.

От тях най-голямо значение имат типичното оцветяване на ципата, промяната на киселия вкус в сладък, оронването на зърната от чепката, потъмняването на семената и лесното им отделяне от месестата част, вдървесиняването на дръжката на грозда.

Трябва да се знае, че при ранна беритба или закъснение винаги има щети.

Ако подраните, за разлика от плодовете на ябълката или крушата, зеленото грозде не може да дозрява и в периода на съхранението много по-лесно загнива.

При закъснение на беритбата може да ви изпреварят и оси, и птици, които го оронват.

Пазете восъчния налеп

Това е особено важно за обиране на десертните сортове

По време на беритбата зърната да не се пипат много с ръце, за да не се наранят и да не се изтрие восъчният налеп.

Той има специално предназначение - предпазва от намокряне и загниване.

Дръжките да се отрязват с ножица а загнилите зърна да се почистват.

Десертното грозде не узрява едновременно, затова беритбататрябва да се извършва на няколко пъти - това пък позволява на останалите гроздове да наедреят и да придобият сладост.

Гроздоберът може да продължава около 4 месеца - от 15 юли до 15 ноември, в зависимост от това дали сортовете са ранни, средно-ранни или късни.

Опасни са дъждът и росата

Те са враг номер едно при обирането.

За всички сортове влажното време е голям неприятел. Затова грозде се бере сутрин, след вдигане на росата и в следобедните часове, когато не е много горещо.

При дъждовно време брането да се отложи поне до 24 часа след спирането на валежа.

Във влажно време не се късат чепки, ножицата е задължителна за обиране
Във влажно време не се късат чепки, ножицата е задължителна за обиране