Това се случи през най-горещите дни на юли, въпреки че Брюксел призова румънските власти да не го правят, защото „екстремните температури биха направили невъзможно да се гарантира, че животните няма да страдат“, информира Euronews.

„Получихме кадри, показващи ужасни условия, при които животните са били превозвани до Персийския заливl“, казва Витенис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните в писмо до министъра на земеделието и развитието на селските райони в Румъния Петре Дае.

Eврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните приканва нееднократно румънските власти да имат предвид прогнозата за времето в района на Персийския залив. Там температурите достигат 60 градуса, на сянка - 46 градуса. При това животните са пътували 8 дни!

Тук е мястото да напомним, че законодателството на ЕС забранява превоза на животни, когато температурата е над 30 градуса Целзий.

Смята се, че 70 000 живи овце се отпътували към Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства за августовския фестивал на ритуалните жертвоприношения, твърдят от Еврогрупата за защита на животните.

Само за пример - дори Австралия, бившият водещ износител на живи овце, обяви тримесечна забрана на търговията на живо в Близкия изток през горещия летен сезон.

Евростатистиката показва, че износът на живи овце и кози в Румъния се увеличава от 2015 г. насам, сочат данни на Международния търговски център.

Румъния е държава-членка на ЕС . Но явно правилата на ЕС в областта на хуманното отношение към животните не означават абсолютно нищо - те струват по-малко от хартията, на която са написани, е позицията на Euronews.

Според Еврогрупата за защита на животните 70 000 живи овце се отпътували към Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства за августовския фестивал на жертвоприношенията. Снимки worldanimalsvoice.com
Според Еврогрупата за защита на животните 70 000 живи овце се отпътували към Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства за августовския фестивал на жертвоприношенията. Снимки worldanimalsvoice.com