Кюфтета в сметанов сос

17 август 2019
Кулинария
5940
 

за вкусен обяд или празнична вечеря - изборът е ваш

Това ястие ще заплени любителите на вкусното хапване още от първия път. Блюдото, което се комбинира с всяка гарнитура, се приготвя на тиган, т.е. минимум мръсни съдове. Кюфтенцата, приготвени по тази рецепта, са толкова вкусни, ароматни и нежни, че е просто не е възможно да не ги опитате.

Продукти: 800 г от мляно месо, 2 филийки хляб, 1 яйце, 2 лука, 1/2 ч. лъж. сол, смлян черен пипер на вкус, 4 суп. лъж. растително масло, 30 г масло.

За соса: 500 мл пилешки бульон, 150 мл сметана с 20% масленост, 2 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Първо сложете пилето да се свари за бульона. Ако вече имате бульон, можете да пропуснете тази стъпка.

Двете почистени и обелени глави лук се нарязват на малки кубчета. Сипете растителното масло в тигана, загрейте го и прибавете лука. Запържете го до полупрозрачност.

Двете филийки твърд хляб, с помощта на блендер, ги разтрошете. Поставете каймата в дълбока купа и добавете хляба, яйцето, сол и черен пипер. Прибавете и задушения лук и всичко много добре разбъркайте. Оставете каймата за 30 минути в хладилника.

Съвет: Ако нямате време да чакате, можете веднага да пристъпите към оформянето на кюфтета. Вземете една чаена лъжичка мляно месо и оформете топче. Прехвърлете върху дъска, покрита с фолио.

Сипете три супени лъжици олио в предварително загрят тиган и добавете 30 г масло. Сложете кюфтетата в разтопеното масло и ги запържете от двете страни, на слаб огън, под капак.

Изваждете кюфтетата в купа и прецедете останалото в тигана масло. Върнете обратно в тигана и прибавете брашното в сгорещеното олио. Запържете го, като бъркате непрекъснато, за около една минута. Постепенно сипвайте горещия пилешки бульон, като продължавате интензивно да бъркате, за да не се получат бучки. Прибавете сметаната и разбъркайте. Регулирайте желаната гъстота на соса, като прибавяте брашно или бульон. Добавете черен смлян черен пипер, сол на вкус.

Прехвърлете кюфтетата в соса, намалете котлона до минимум, затворете тигана с капак. Оставете да къкри за още 10 минути.

Свалете от котлона, поръсете със зКюфтета в сметанов соселени подправки и сервирайте. 

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Италианският дизайнер Джорджо Армани избра лек и въздушен силует с меки цветове и свободни кройки за линията "Емпорио", представена на Миланската седмица на модата, съобщи Ройтерс. Ветеранът, наричан "Крал Джорджо" в Италия, нарече колекцията пролет/лято 2020 "Въздух", подчертавайки ефирността на дрехите, предаде БТА

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.