за вкусен обяд или празнична вечеря - изборът е ваш

Това ястие ще заплени любителите на вкусното хапване още от първия път. Блюдото, което се комбинира с всяка гарнитура, се приготвя на тиган, т.е. минимум мръсни съдове. Кюфтенцата, приготвени по тази рецепта, са толкова вкусни, ароматни и нежни, че е просто не е възможно да не ги опитате.

Продукти: 800 г от мляно месо, 2 филийки хляб, 1 яйце, 2 лука, 1/2 ч. лъж. сол, смлян черен пипер на вкус, 4 суп. лъж. растително масло, 30 г масло.

За соса: 500 мл пилешки бульон, 150 мл сметана с 20% масленост, 2 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Първо сложете пилето да се свари за бульона. Ако вече имате бульон, можете да пропуснете тази стъпка.

Двете почистени и обелени глави лук се нарязват на малки кубчета. Сипете растителното масло в тигана, загрейте го и прибавете лука. Запържете го до полупрозрачност.

Двете филийки твърд хляб, с помощта на блендер, ги разтрошете. Поставете каймата в дълбока купа и добавете хляба, яйцето, сол и черен пипер. Прибавете и задушения лук и всичко много добре разбъркайте. Оставете каймата за 30 минути в хладилника.

Съвет: Ако нямате време да чакате, можете веднага да пристъпите към оформянето на кюфтета. Вземете една чаена лъжичка мляно месо и оформете топче. Прехвърлете върху дъска, покрита с фолио.

Сипете три супени лъжици олио в предварително загрят тиган и добавете 30 г масло. Сложете кюфтетата в разтопеното масло и ги запържете от двете страни, на слаб огън, под капак.

Изваждете кюфтетата в купа и прецедете останалото в тигана масло. Върнете обратно в тигана и прибавете брашното в сгорещеното олио. Запържете го, като бъркате непрекъснато, за около една минута. Постепенно сипвайте горещия пилешки бульон, като продължавате интензивно да бъркате, за да не се получат бучки. Прибавете сметаната и разбъркайте. Регулирайте желаната гъстота на соса, като прибавяте брашно или бульон. Добавете черен смлян черен пипер, сол на вкус.

Прехвърлете кюфтетата в соса, намалете котлона до минимум, затворете тигана с капак. Оставете да къкри за още 10 минути.

Свалете от котлона, поръсете със зКюфтета в сметанов соселени подправки и сервирайте.