В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg:

1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене. Тогава в едно семейство биват залагани и отглеждани по няколко десетки маточника. Те са едри и се намират по края на питите. Може да се срещнат на една пита по 8-10 и повече маточника. Роевите майки са много хубави. Единствен недостатък е, че понякога запазват роевите си качества.

2. Майки от самосмяна (тиха смяна). Когато майката е загубила част от своите качества и е намалила яйцеснасянето или е получила някакъв дефект (откъсване на част от крак или крило), пчелите сами я заменят. В такъв случай те изграждат обикновено 1-2 маточника (понякога могат да бъдат и повече), които са големи, белезникави на цвят, с характерен външен вид и обилно запълнени с маточно млечице. Разположени са вертикално и близо един до друг на повърхността на питата, в добре защитено място. Тези майки са много хубави и трябва да бъдат използвани.

3. Когато по някаква причина бъде загубена майката, убита при невнимателна работа на пчеларя, или при прехвърляне на прясно пило с цел размножаване на семействата, пчелите захранват по-възрастни ларви с оглед по-бърза замяна на загубената майка. Те захранват обикновено няколко тридневни ларви и пресни яйца. Майките, получени от тридневните ларви, са по- дребни и с по-малко яйчни тръбички. Те не са за предпочитане. Могат да се използват за временно спасяване на семейството, поради което биват наричани свищеви (спасителни), след което трябва да бъдат заменени. На третият ден след премахване на майката или отделяне на пилото, ако бъдат унищожени всички запечатани маточници, а се запазят новоизградените, които са от прясно излюпени ларви, от тях се излюпват добри майки.

4. И последният вид - изкуствено отгледаните майки.