Специалисти от различни райони на света споделят епидемиологичния сценарий на заразяване и развитие на смъртоносното за свинете заболяване

Таня Демирова

Свиневъдната индустрия по света е изправена пред глобална заплаха заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). С натрупването на опит със заболяването експерти от различни части на света, засегнати от АЧС, споделят своята гледна точка

как да отговорим на това предизвикателство

както и как възприемат заболяването в различни райони на света.

Те описват своя полеви опит, както и перспективите, пред 3trois3. Сред тях са международен консултант по свиневъдство, работещ в Китай, ветеринарни лекари от балтийските държави и Полша, както и специалист от Руския референтен център за за изследване и диагностика на АЧС. И четиримата експерти са единодушни, че ситуацията в бранша е изключително тревожна.

* Американският консултант по свиневъдство Корнс (PJ Corns) от над 10 години живее близо до Барселона (Испания). Консултантската му фирма работи с клиенти от ЕС, Русия и Азия (основно от Китай). Като съветник по свинепроизводство и биосигурност на вертикално интегрирани промишлени комплекси той оценява АЧС като проблем N 1. Той цитира своя румънски колега д-р Адриан Балабан, който заявява, че на този етап свиневъдството на определена държава не е необходимо да има огнища на АЧС, за да бъде засегнато от заболяването.

* Литовският ветеринарен консултант д-р Ритис Чепулис работи в балтийските държави Литва, Латвия, Естония и в части от Беларус. Той посочва, че клиентите му възприемат АЧС като основна заплаха, която може бързо да ги извади от бизнеса. В същото време той изтъква, че свиневъдите от т.нар. заден двор и ловците не са много загрижени за разпространението на заболяването. Според д-р Чепулис ключът към епидемиологията и превенцията на болестите в този регион на Европейския съюз с много гори е

контролът върху взаимодействието между дивите свине и по-малките свинеферми

Експертът също така посочва, че в Естония професионалните ловци са успели значително да намалят популацията на диви свине. Затова пред последната година няма регистрирани огнища на АЧС в домашни стопанства.

В Литва и Латвия ловът се практикува чрез непрофесионални ловни клубове и броят на дивите свине там не намалява. А това увеличава риска от АЧС за домашните свинеферми.

* Д-р Павел Карбовиак работи в най-голямата ветеринарна клиника в Полша, специализирана в заболявания по свинете. Въпреки че и той смята, че АЧС е най-важният проблем в страната, според него "болестта вече не ги плаши", както преди три години, когато са открити първите огнища в региона.

Той посещава различни свинеферми в Полша и Украйна - от производители от т.нар. заден двор, малки фамилни ферми с не повече от 30 свине-майки до големи свинекомплекси с 3000 свине-майки. Целта на д-р Карбовиак е да предпазва клиентите си със свинеферми, незасегнати от АЧС, въпреки активното наличие на смъртоносния вирус в страната.

* Докторът на ветеринарните науки Денис Колбасов е директор на Руския референтен център за изследване и диагностика на АЧС във Владимирска област в Централна Русия. От 2007 г. той пряко участва в диагностиката и изследването на всички регистрирани огнища на АЧС в Русия. Има опит както с диви свине, така и с широк спектър от сегменти в бранша - всички видове свинеферми, кланици и месопреработвателни предприятия. Той също е отбелязва важността на това заболяване, което според него ненапразно наричат "търговска болест". Той отбелязва, че равнището на загриженост в неговия регион зависи от степента на търговски интереси. Ако регионът не се интересува от външни пазари, това за съжаление няма да е проблем за местните свиневъди. От друга страна, обяснява д-р Колбасов

АЧС е добър показател за равнището на биосигурност

на всяка свинеферма. И се радва, че вече свиневъдите вече са подобрили защитата на фермите си. Той обяснява, че липсата на огнища на АЧС в някои области на Русия вече се използва като показател за подобряване на биосигурността на руските свинеферми.

С изключение на китайския опит на Корнс, всички региони, представени от експертите, отначало са засегнати от епизоотии при диви свине. Въпреки това водещата причина за предаване на вируса на АЧС е търговският обмен между регионите. Д-р Карбовиак споделя, че основната причина за заразяването на диви свине на границата с Беларус (три години след откриването на вируса при дивите свине) е

незаконното движение на прасета

Това движение предава вируса в търговски обекти на разстояние 100 км в посока север-югоизток чак до южния полски град Висла (район с висока концентрация на диви свине).

Роботейки в Русия преди навлизане на АЧС в страната през 2007 г., д-р Колбасов има дългогодишен опит и може да опише подробно началната верига от епизоотии в страната. Огнищата се появяват през 2007 г. в района на Чечения (граничен район с Грузия, характеризиращ се с ниска плътност на свине), след което прескачат в руския регион Северна Осетия, като засягат най-много домашни свине. Опитът му показва, че когато вирусът достигне до промишлените свинеферми, не е трудно да се изкорени заболяването от района чрез евтаназиране на всички заразени и контактни животни. Но този проблем остава в области, в които има

концентрация на стопанства тип заден двор

Д-р Чепулис е съгласен с този епидемиологичен сценарий и ролята на дивите свине. Той описва лятото като най-лошия сезон за предаване на АЧС между домашното производство и дивите свине в балтийските страни.

И накрая Корн подчертава разликата в епидемиологията на болестта в Китай и Румъния. В Китай няма значителен брой диви свине, които играят роля в преноса, и въпреки това са заразени много големи търговски съоръжения с висока биологична сигурност.

В Румъния има епидемиологичен коктейл

от диви свине, стопанства тип заден двор и промишлени заразени свинекомплекси. И тази комбинация прави борбата с болестта една от най-трудните в ЕС.

Експертът подчертава, че адекватното епидемиологично проучване във всеки отделен случай е много полезно за клиентите му - за да установят какви грешки са допуснали в биосигурността.

Разпространение на африканската чума по свинете по света и годината, в която са открити първите огнища в съответната държава