Екип на в. "Български фермер"

Зърнопроизводителите прибраха есенниците и вече мислят за подготовката на есенния сеитбен сезон. Според предпочитанията си фермерите се насочват към различни технологии за активна почвообработка. Не са малко тези, които предпочитат традиционната дълбока оран. В последно време се увеличава броят на фермерите, които се ориентират към технологията NO TIL т.е. без да обработват стърнищата след жътва. Като му дойде времето за сеитба ще използват пригодените за тази цел мулчиращи сеялки. Достатъчно са и онези, които избират, условно казано, средния път - минимална безорна обработка на почвата с различни инвентари. Те ползват за едно или две минавания върху стърнищата мощни стърнищни култиватори и/или големи тежки компактни дискови брани. Машини, които изпълняват няколко операции с едно минаване. При това се прилага значителна сила на забиване и

срязване на почвения пласт

Универсални по своя характер те спомагат да се подравни стърнището, да се постигне по-добро насичане и смесване на сламата или други растителни остатъци. Повърхността на обработваните площи се разрохква до степен, необходима за следващите агротехнически мероприятия. Получава се и друг, не по-малко важен, ефект - унищожаване на плевели по нивите.

KOMBIMAX е универсален култиватор на Раломекс. Той е пригоден за следжътвено плитко минаване и обработка на стърнищата, както и за по-дълбоко разрохкване на земята след прибиране на реколтата или след дълбока оран. Подобни култиватори се използват широко от зърнопроизводителите. В същото време те ги комбинират и с обработки с различни видове брани. Така че

в комплекса от инвентари

за почвообработка съществено място заемат и дисковите брани, които имат за задача да разбият втвърдения горен слой на почвата, да насекат и смесят растителните остатъци и да подпомогнат предстоящата сеитба.

Добър пример за силни и полезни дискови брани са тези на известната в Западна Европа португалска фирма GALUCHO, представлявана у нас от ВАРЕКС. В българското земеделие масово се използват високо продуктивните, надеждни и икономични брани на LEMKEN, производител на инвентари от повече от 230 години.

Мнозина земеделци от Северна България имаха великолепната възможност да участват в полева демонстрация на ВАРЕКС под мотото Field Days 2019 /Полски дни 2019/. Тя се състоя в средата на юли край Монтана. Участниците в летния демонстрационен показ на агротехника от висш клас можаха да оценят в действие възможностите на LEMKEN инвентари, представени на многобройната публика от Николай Колев, мениджър от Лемкен България. Голямата германска фамилна фирма произвежда разнообразни типове дискови брани с работна

ширина от 2,5 м до 12 м

обясни пред множество фермери-професионалисти експертът Колев.

Те помагат да се подравни стърнището, да се постигне по-добро насичане и смесване на сламата или други растителни остатъци 4 Повърхността на обработваните площи се разрохква до степен, необходима за следващите агротехнически мероприятия.

Обработката на стърнища, царевични и слънчогледови ниви, изоставени парцели или такива с голямо количество остатъчна растителна маса е основна задача за браните. И тя се решава успешно с продукцията на LEMKEN. Една от най-големите брани, които компанията произвежда е колесар с две дискови устройства по 4 метра. Дисковете на тази комбинация са от 620 мм с единичен държач на диск. При по-новия модел Rubin 10, който се предлага вече в навесен и прикачен вариант, дисковете са 645 мм с единичен държач. Фирмата произвежда и добилия значителна популярност модел Rubin 12, който е нашият флагман при дисковите брани, посочи промоутърът. Той е с дискове от 735 мм и достига до почти 25 см дълбочина. Всеки диск е индивидуално разположен, а разстоянието между тях препятства задръстването с растителни отпадъци и кал. Rubin 12 може да копира терена, а при среща с препятствие

силните пружини защитават браната

от повреда и я предпазват от претоварване. Благодарение на по-големите си дискове тези брани достигат дълбочина, която по начало е характерна за плугове и стърнищни култиватори. Резултатът е перфектна обработка и заравняване на цялата работна повърхност.

В портфолиото на фирма LEMKEN има и други няколко серии от високопроизводителни брани. При работа с компактната дискова брана Heliodor се постига по-висока скорост с по-малка теглителна сила.

Тя може да се използва както за минимална обработка на почвата, така и за традиционна дълбока оран. При това се реализира съществена икономия на гориво. Земеделците често работят и с роторната брана Zirkon 10, при която се постига ефикасна

подготовка на посевното легло

Семената имат нужда от добре разрохкана и снабдена с въздух и влага почва. С този тип брана се осигурява оптимално разбиване и размесване на почвения слой до 15 см.

LEMKEN предлага също и други машини за предсеитбена подготовка като стърнищни култиватори. По този начин производствената гама на фирмата покрива по-голямата част от необходимия инвентар за почвообработка. За това свидетелства и производството на плуг Lemken от най-висок клас - с колесар. Плуговете на бранда започват от 2 и достигат вече до 14 тела. Разделят се на 3 основни типа - навесен, полунавесен и колесен.

Възможностите, които фирмата предоставя на клиентите си са или устройство за механично регулиране на захвата на плуга или система за хидравлична (варио) регулация на работната ширина на машината. Всеки един плуг, който LEMKEN произвежда

има три вида защита

стандартна болтова, както и опции за пружинна и хидравлична, подчерта г-н Колев.

Плугът, който виждате, съобщи той на участниците в демострацията, е специално конфигуриран и е подходящ за работа с верижни трактори, така че комбинацията е много полезна, когато земеделецът иска да покрие голяма площ от полетата, които обработва, уточни Колев. В стоковата листа на голямата фирма има позиции и от други типове плугове - навесни обръщателните EuroOpal и VariOpal, Diamant 11 и 12, както и най-новите модели EuroTitan и VariTitan, които по същество представляват модерна технология за високо качество на обработка на почвата, издържливост и сравнително ниски изисквания за мощност. Иначе казано, тези машини се вписват много добре в параметрите, нужни на нашия земеделец за качествена дълбока оран.

Повече от 20 години LEMKEN произвежда и сеялки, а от 7 години насам - пръскачки. Така фирмата се превръща от такава, която предлага само почвообработваща техника, в агрокомпания, даваща опции за растителна защита и засяване, приключи своята презентация мениджърът от Лемкен България.