Продукти: 2 кг портокали, 500 г тиква, 300-500 г захар.

Приготвяне: Най-добре е да изберете тиква, която е сладък и ароматен сорт. Разрежете я, отделете семките и я обелете. Почистената вътрешна част нарежете на кубчета. Прехвърлете в тенджера и сипете вода, толкова, че парчетата да са едва покрити. Варете няколко минути, докато тиквата омекне, но не трябва да се разварява.

С помощта на сокоизстисквачка изцедете портокалите. Сипете сока в тенджера, добавете захарта и варете, докато захарта се разтопи. С решетеста лъжица извадете тиквата от водата и прехвърлете в стерилизирани буркани. Залейте с портокаловия сок и затворете. Обърнете бурканите и оставете да изстиват.