Продукти: 400 г ориз (дългозърнест или специален за пилаф), 0,5 кг смес от морски дарове, 2 пресни или замразени моркови (или 150 г), 2 глави лук, 3-5 скилидки чесън (пресен), 40 мл зехтин, 100 г зелени подправки (магданоз, целина, кориандър), 100-120 мл бяло вино (сухо), 100 г зелен грах (пресен или замразен), сол, млян черен и/или червен пипер.

Приготвяне: Пресните зеленчуци (морковите и лука) трябва да се почистят, да се измият с топла вода и да се нарежат на кубчета или на кръгчета.Запържете като използвате малко количество олио - зеленчуците трябва да придобият златист цвят и да омекнат.

Счукайте чесъна или го нарежете с нож. Добавете към задушените зеленчуци. Разбъркайте и прибавете и зеления грах. Покрийте с капак и оставете да се задушава още 3-5 минути.

Морските дарове се размразяват (ако е необходимо), изплакват се, почистват се от ципи и хитинови обвивки. Уверете се, че са пресни и добавете в тигана със зеленчуците.

Добавете солта и подправките и разбъркайте. Изсипете виното в тигана и оставете да къкри около 5 минути.

Оризът трябва да бъде измит няколко пъти със студена вода (докато водата стане бистра). Прибавете го към зеленчуците и морските дарове. Прибавете 400 мл вода (може и гореща). Оставете да кипне на среден огън, а след това намалете силата на котлона и покрийте с капак.

Ястието се задушава около 20 минути (оризът трябва да стане мек и сипкав). След изтичане на необходимото време, дръпнете тигана от огъня и оставете със затворен капак. По този начин продуктите ще поемат от соса и от ароматите.

Сервирайте пилафа горещ. За декорация се използват пресни зеленчуци.