Всяка година в българското пчеларство се повтаря една и съща картина – масова зимно-пролетна смъртност, безкрайни грижи по възстановяване на семействата и слаби резултати в оползотворяване на пашите, напомня Величко Величков във в. "Пчела и кошер".

Грижите за пчелните семейства са целогодишни. През първата половина на сезона те са насочени към подготовката им за най-пълно използване на пашата. А през втората половина – за лятно-есенното развитие. Съчетано с правилното зазимяване, то гарантира успешно презимуване.

Непрекъснато напомняме основното правило в пчеларството:Подготовката на пчелните семейства за следващата година трябва да започне веднага след главната паша!

Важно! Още при центрофугирането на меда, независимо от системата на кошера, се оставят минимум 6-7 кг мед, с който да се гарантира храна на семейството до есенното подбудително подхранване.

Обща грешка на пчеларите е, че не проверяват има ли мед в плодниците или няма, центрофугират всичкия мед от магазините (корпусите).

В нормални години през юли и август все още има поддържаща паша за пчелите.  Затова, след като им се отнеме медът от магазините, семействата продължават да се развиват, без намесата на пчеларя, и се подготвят за зимуването. Но случват се и лоши години - сушави или дъждовни. В някои райони не само че няма развитие на семействата през юли и август, но значителна част от семействата останаха с малко пчели, и то физиологично остарели. През есента по необходимост на тези семейства трябваше да се дават големи количества захарен сироп за зимно запасяване, тъй като липсваше храна в кошера. Преработката на сиропа изтощи пчелите и през зимата и особено през пролетта загинаха голяма част от семействата.

Ето защо, ако в гнездото няма поне 6-7 кг мед, той трябва да се допълни с мед от магазните и тогава да се центрофугира останалият. За всяко семейство се запазват по 3 пити с мед за зазимяването.