Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична.

В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности. Температурите са близки до климатичните норми, но с колебания в различните области.

Неустойчивото време оказва влияние и върху растителната защита. При толкова шарена картина не е за изненада моментното развитие на лозята - те са в различни фази.

Ще споменем възлови продукти от листата на БАСФ, за които имахме зададени конкретни въпроси от наши читатели като Георги Костадинов от Бургас, Светлин Димитров от Лом, Петрана Василева от Плевен.

Те се интересуваха за тази, а и за следващите лозарски години от това кои са иновациите в лозарската растителна защита

Отговаряме им:

Делан Про e иновация в борбата срещу обикновена мана, комбинация от дитианон и ново системно вещество - фосфонова киселина. Именно то се придвижва в младите леторасти и гарантира отлична защита.

По принцип препаратът се движи по възходящата и низходящата проводяща система на растенията и така двете му активни съставки действат заедно както по повърхността, така и в тъканта на листата

Поема се и от восъчния слой на листата и образува силна преградна бариера.

Последната новост в борбата с брашнестата мана пък е нарича Серкадис.

В състава на продукта също има ново активно вещество - ксемиум.

То е регистрирано срещу брашнеста мана по лоза в доза от 15 мл/дка.

Това е най-ниската доза на приложение сред най-класните SDHI продукти което обуславя и ефективността на разходите при използването му.

Силата на Серкадис е в това, че преминава както през восъчните, така и през хидрофилните бариери /на водна основа/ на клетките.

Проявява изключително дълготраен контрол върху болестите. Защитава растенията между 5 и 10 дни по-дълго в сравнение с други препарати.

А срещу брашнестата мана при благоприятни климатични условия осигурява контрол до 21 дни.

Освен това активното му вещество се свързва много здраво към восъчния слой на растението и образува кристални решетки, които при наличие на роса и дъжд реактивират действието отново.

Степента на защита със Серкадис се увеличава, когато се прилага превантивно.

Друго, наложило се решение срещу оидиум, се нарича Вивандо.

Това е високоефективен фунгицид от нова химична група.

При превантивно прилагане Вивандо инхибира проникването в епидермиса и заразата на лозовите растения.

Когато се прилага след проникване на гъбата в растителните тъкани препаратът пък навлиза бързо през епидермиса на лозовите листа и се акумулира в листните тъкани, преди всичко под третираната зона.

Част от приложения продукт се придвижва със сокодвижението на растението към върха и краищата на листата. Друга част се придвижва и преразпределя чрез дифузия на база газова фаза.

В резултат на бързо поглъщане и тези транспортни процеси в растението, както и на газовата фаза, третираните листа и гроздове стават по-равномерно и сигурно защитени.