Широко разпространено в пчеларската практика, този вид подхранване има както последователи, така и хора, които го заклеймяват категорично, напомнят професионалните пчелари от pchelar.net.

Според тях важното е да се знае КОГА, КАК И ЗАЩО се подхранва със захарен сироп и какво влияние оказва този вид подхранване върху развитието и жизнеността на пчелното семейство и влиянието му върху качеството на стоковата продукция.

Ето какво споделя за подхранването със захарен сироп един от големите руски пчелари, наши съвременници - Иван Сергеевич Лонин. На въпроса какво влияние оказва подхранването на пчелите със захарен сироп върху тяхното износване, презимуване и пролетно развитие тй отговаря така: При преработката на захарния сироп в захарен мед пчелите се износват не повече, отколкото при преработката на нектара в мед, но само в случай, че преработката се извършва при еднакви условия.

При преработката на нектара и захарния сироп пчелите преработват само захарозата. ЗАХАРОЗАТА В НЕКТАРА И В ЗАХАРТА Е ЕДНА И СЪЩА. Тя има една и съща формула(С12Н22О11) и се изработва от сока на растенията. Намиращите се в нектара фруктоза и глюкоза не се преработват от пчелите – това са готови съставки на меда, усвоявани от организма на пчелите без участието на храносмилателните им органи. Микроелементите, намиращи се в нектара в малко количество (в хилядни части от процента) не представляват интерес за пчелите.

В тялото на пчелата се съдържат от 6% до 7% минерални вещества (калций, магнезий, желязо, фосфор, хлор и др.). Всички тези (както и другите) необходими вещества пчелите получават от прашеца (пергата). Недостигащите микроелементи те събират понякога във вид на соли, разтворени в течността на помийни ями, течности от торове, отпадни води и от други места. Медът не е богат на минерални вещества и той не може да удовлетвори потребностите на пчелите (в меда минералните вещества са от 0.1% до 0.2%).