Споделеният опит на пчеларите на форума на pchelari.com може да ви бъде от полза.

"Здравейте, имах следния случай с една нова майка. Преди малко повече от 2 месеца едно семейство остана без майка. Заложи си маточници, на 4-ия ден развалих запечатаните и семейството си отгледа майка. Майката се оплоди и започна да снася. При прегледа, когато видях първите яйца и майката, установих, че е много хубава и едра. И ги оставих на спокойствие. Майката пронесе след 15-20-ия ден от излюпването. След 2 седмици отворих, ама запечатано пило няма, няма и захранени ларви, а яйца - доста. Отново видях майката и след седмица отварям отново и положението е същото. Запечатано пило няма...

Междувременно семейството се постопи доста и реших да го обединя с друго, но понеже стана много късно, го оставих за тази седмица. Отивам в събота сутринта и първо се залавям с него. Но с учудване виждам този път рехаво запечатано пило... Реших да убия майката, и понеже имах една в оплодно сандъче, направих нещо като отводка, като стръсках 2 пити пчели от 2 други кошера, запечатана пита с пило и придадох новата майка в клетка.

Та въпроса ми е: Дали някой е срещал нещо подобно, защото майката пронесе много късно, а после пчелите не захранваха яйцата. А пък после ги захраниха.... Много странно, досега не ми се е случвало подобно нещо и ми е чоглаво, дето претрепах майката."

***

Съвет на професионалист:

"Това не е кухо пило. Просто няма приток на нектар и пчелите, които имат инстинкт, за да не умрат от глад, изхвърлят яйцата. Пробвай да подхраниш семейството."