Използването на тентове за ветрозащитна система в обора на високомлечни крави повишава млеконадоя

През последните години използването на естествена странична вентилация се прилага все повече в животновъдните сгради и най-вече в кравефермите с голям наклон на покрива. Най-гъвкаво може да се регулира притокът на чист въздух в зависимост от климатичните условия с разработената преди години рулонна система, състояща се от два рулона щори, разположени на обща планка един под друг. Един от рулоните може да са развива надолу, а другият - да се навива нагоре. А цялата система може да се премества нагоре или надолу. Особеностите на тази патентована система за естествена вентилация се виждат добре в една реконструирана кравеферма в Саксония.

Млечната кравеферма "Херцогсвалдер аграр" се намира близо до Дрезден и от години е една от най-продуктивните в района. Средната годишна продуктивност от крава е над 10 000 кг мляко

Във фермата работят около 50 души. Обработват се 1740 ха, върху които се отглеждат зърнени култури, рапица и царевица за силаж. Имат и ливади. Във фермата има около 1000 Черно-шарени крави, от които 490 дойни. Кравите са разпределени по продуктивност в 4 групи. Новоотелените животни се доят 3 пъти дневно, останалите - 2 пъти.

В началото на 90-те години "Херцогсвалдер аграр" започва да отглежда млечни крави в 2 животновъдни комплекса и в няколко ферми. Двата краварника, разположени на възвишение край едно село, които са били с вързано отглеждане и доене с млекопровод, са преустроени в свободно боксово отглеждане и доилна инсталация тип "рибена кост".

Днес всички крави са прехвърлени тук. През 1997 г. страничните стени на старите краварници били наполовина "отворени" и могат да се затварят чрез система за повдигане и спускане на щори. За сметка на присъединяването на допълнителна площ и монтиране на боксове за лежане използваната площ се увеличава. За създаването на подходящ микроклимат в кравефермата

били предвидени спускащи се щори, задвижвани с датчици за температура, сила на вятъра и дъжда. Но по-късно се взима друго решение - да се направи още едно разширение на съществуващите обори. И се изгражда съвременен животновъден комплекс, като използват по-широкия покрив на площадката за съхранение на тора, като за проектирането се наема фирма.

Общият подход предвиждал:

проектиране на краварник (легла, зони за хранене и пътеки);

преминаване на системата на торопочистване от твърда на течна фракция и прилагане на скрепери;

координация на дейностите, доставка и монтаж на цялото оборудване, консултации при подбора на рулонните щори и доставка.

От опит се знае, че краварник в тази местност, разположен на над 350 м надморска височина, е изложен на напора на предимно северни и южни ветрове. Видът на рулонните щори, предвидени за проветряване на помещението, е съобразен именно с това обстоятелство. И тъй като били доволни от настоящата странична вентилация, ветрозащитната тъкан въпреки над 10-годишната експлоатация все още успешно противостояла на лошите атмосферни условия. Затова и търсят същия производител за изграждане на странична вентилация.

Наред с вече известната концепция за странична вентилация, при която рулото от ветрозащитна тъкан е разположено отгоре, бил разглеждан и нов вариант: отваряне на щората с рула, разположени и отгоре, и отдолу

Голямата гъвкавост на този вариант ги подтикнала да използват тентове за ветрозащитна система, която се отваря нагоре и надолу и се навива на рула, разположени в средата на отворите по височина. Тази система се отличава с изключителна вариантност на възможните положения на тентите и е най-съвременната.

Отказали се от автоматично управление на щорите, но температурата и влажността на въздуха подлежат на измерване. Управителят на комплекса Карстен Пьол решава какво да бъде положението на щорите. През лятото защитата от слънцето от южната страна и така предпазва помещението от прегряване.

За сметка на съответното положение на щорите от северната страна може да бъде намалено влиянието на вятъра и валежите.

Но има и още: За повишаване функционалността на рулонната вентилация се използват защитни мрежи за намаляване на силата на вятъра

Стенните отвори, върху които се монтират мрежите, не само предпазват от птици, но и съществено намаляват напора на вятъра. Че това наистина е така, говори фактът, че дори ураганът "Кирил" (минал в района през януари 2007 г.) не е нанесъл никакви щети на краварника. Тогава управителят на комплекса нощувал в краварника и бил свалил щорите в долно положение. Зад ветрозащитните мрежи се усещало забележимо намаляване силата на вятъра.

Инвестициите на аграрното предприятие за преустройството на краварника възлизат на около 1 млн. евро.

Наред с монтирането на допълнителни 130 легла и преустройство на торопочистващата система били направени редица подобрения, гарантиращи комфорта на кравите:

в старите помещения е монтирана тунелна вентилация с големи вентилатори;

монтирани са дълги поилки;

в бетонния под на пътеките са направени "насичания", предотвратяващи подхлъзването;

повърхността за хранене е покрита с епоксидна смола;

окачени са автоматични четки за масаж.

Но разходите са оправдани защото кравите, живеещи в комфортна обстановка, са двойно по-продуктивни:

през 90-те години средната продуктивност на кравите била 4 500 кг мляко;

през 2006 г. - 9 082 кг;

само година по-късно през 2007 г. млеконадоят достигнал 10 200 кг.

Сега в "Херцогсвалдер аграр" планират да обновят доилната техника. Установките тип "рибена кост" са на повече от 15 години и вече плачат за нови. Още не са решили с какво ще ги заменят, но е ясно, че ще преминат на трикратно доене. Така ще стане възможно по-нататъшното увеличение на млечната продуктивност.

(Сп. "Нойе Ландвиртшафт")

Инвестирането в тентове за ветрозащитна система е оправдано. Голямата гъвкавост на този вариант за естествена вентилация позволява отваряне нагоре и надолу и навиване на рула, които се разполагат в средата на отворите по височина. Тази система се отличава с изключителна вариантност на възможните положения на тентите и е най-съвременната. Може да се използва както в по-малка семейна ферма, така и във ферма с хиляди животни.
Инвестирането в тентове за ветрозащитна система е оправдано. Голямата гъвкавост на този вариант за естествена вентилация позволява отваряне нагоре и надолу и навиване на рула, които се разполагат в средата на отворите по височина. Тази система се отличава с изключителна вариантност на възможните положения на тентите и е най-съвременната. Може да се използва както в по-малка семейна ферма, така и във ферма с хиляди животни.