Опасно радиоактивно замърсяване в почвите и водите в България няма. Там, където обществото може би има някои опасения - в околността на ТЕЦ Марица Изток - няма повишение на радиоактивни елементи в почвите. Нито пък при питейните води от района на Бургас и Софийско. Има единични точки, но се основават на сезонен елемент. Това не е нищо опасно за населението.

Това каза доц. Донка Станева от Лабораторията по радиоекология и радиоизотопни изследвания към Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" по време на семинар за състоянието на родните почви и води.

Лабoраторията изследва съдържанието на радиоактивни елементи във води и почви от територии в различни краища на страната като района на АЕЦ Козлодуй, Софийското поле, високопланински почви в района на Родопите и други, особено където в близост има техногенни замърсители, т.е. от човешката дейност.

Последните проучвания за почвите показват, че след драстичното увеличение на техногенните радиоактивни елементи в почвата, повлияни от бедствието в АЕЦ Чернобил, в последните години се наблюдава състояние, близко до момента преди аварията. "Тогава имаше много голямо увеличение на радиоизотопите стронций-90 и цезий-137. А сега вече достигнахме нивата преди аварията и съдържанието им в момента е в нормите за нашите географски ширини.", каза доцентката пред в."Български фермер".

Тя допълни, че научното им звено дава консултации за всякакви частни клиенти, земеделски производители и др.

Фермерите могат да изследват при нас съдържанието на естествените радиоактивни елементи в почвите, както и pH, хумус , хранителни елементи, допълни тя.

Повече за услугите, които лабораторията прави за земеделски производители, четете в следващия брой на вестник "Български фермер".