Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

11 юли 2019
Растениевъдство
3816
Няма снимка
Фермери и производители на торове не мятат шапки от радост какво ги очаква с новия регламент, но знаят, че трябва да променят нагласите си отсега, за да се съобразят с него
 

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките

Диана Ванчева

В последните един-два месеца фермерите в цялата европейска общност се вълнуват по-силно от обявените намерения на ЕК да ги задължи да намалят употребата на торове с 10% до 2023 г.

Но по-развълнувани се оказват производителите на торове, които споделят, че ще имат само година-две, зада променят радикално портфолиото си, и да са готови да отговорят на новите изисквания.

На 21 май 2019 г. ЕК обяви, че детайлите по предложението още се разглеждат в работни комисии в Брюксел. Очакват становищата на земеделските и екологични организации.

Но и те вече споделят, че им е ясно, че ще се върви към намаляване на химизацията в земеделието и към мерки за опазване на почвите и повишаване на тяхното плодородие.

Точно почвеното плодородие вече се сочи за доста голям проблем, особено в страни с интензивно земеделие като Германия, Франция, Италия, Австрия, Чехия, Полша, Унгария.

Очаква се, че процесът с намаляване на химизацията ще набира още по-бързо скорост след като в ЕС се появи нова по-силна зелена вълна. Това с тана благодарение на последните парламентарни избори в общността, когато зелените получиха доста по-голям превес в Европарламента.

Очаква се по-сериозен завой и в новата ОСП, за което в."Български фермер" писа наскоро.

Една от линиите, която зелените обявиха, че ще следват, заедно със свои партньори от неправителствени организации и лидери на държави-членки, е че ще внесат предложения за по-скорошно намаляване на употребата на химически торове, заради бързо влошаващото се състояние на почвите.

Евроактив, и други сайтове, цитираха, че ги подкрепят немалко експерти по агроекология и аграрна икономика.

Много от химията по-скоро да бъде заменяна от биоторове

и от естествени торове от стопанствата и компостни материали. Такъв е новият призив.

През май 2019 г., когато ЕК прие новите правила за пускане на торове на пазара в ЕС, се започна работа и по регламента.

От пресслужбата на комисията обявиха, че текстът му въвежда хармонизирани ограничения за редица замърсители - като кадмия на първо място, който се съдържа в минералните торове.

Съгласно документа продуктите за торене ще трябва да отговарят на определени общи изисквания, за да могат да се търгуват на вътрешния пазар на ЕС. А торове, които не носят маркировката СЕ, ще могат да бъдат пускани само на националните пазари.

Новият регламент ще обхваща всички видове торове

- минерални, органични, подобрители на почвата, растежни регулатори и др.

Той трябва да бъде официално приет от Европейския парламент и Съвета. А след като е подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС, ще влезе в сила 20 дни след публикуването му. Ще започне да се прилага обаче три години след влизането му в сила.

Преди дни - на 1 юли - ЕК публикува доклад с леко оптимистични нотки. В него се казва, че прецизното земеделие, което навлиза в Европа, вече създава повече възможности за намаляване използването на торове.

И се установява, че обемите на ползваните торове в ЕС се стабилизират в последните години и леко намаляват. Много стопанства усещали от това икономически ползи, защото торенето представлява средно 10% от разходите им.

Намаленото използване на торове според експертите се дължи и на новите нагласи за промяна в ОСП. Това един път се е случило от 1990 г. до 2000 г., когато пак заради ОСП е отчетен спад в употребата в ЕС. Това не се е отнасяло обаче за нови членки като България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Днес 90% от торовете се произвеждат в общността, но тя остава нетен вносител. По-голямата част от доставките идват от Северна Африка, Русия и САЩ. Фосфорните - от Мароко и Русия, калиевите - от Русия и Беларус.

Още от Растениевъдство
0

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

0

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

0

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус Ваня Велинска Горна Митрополия Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите

0

Производителите на ягоди, малини и другите ягодоплодни култури могат да научат най-новите технологии за опазването им от вредителите. Това може да стане на семинара,

0

Дългосрочното въздействие на органичното и традиционното земеделие върху почвата и по-точно на основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна,

Последни новини
0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

0

За 18-ти път от 23 до 27 юли 2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на празникът, превърнал се в традиция. Производители и овощари от цялата страна ще се включат за пореден път на събитието "Златна

0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и тихо. Призори на места в източните райони ще се образуват краткотрайни мъгли. Утре ще е предимно слънчево.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тържествена проява , посветена на годишнината от рождението на Апостола на свободата, се проведе днес пред паметника на Васил Левски. В събитието участваха председателят на Общински съвет Силистра- д-р Мария Димитрова, зам.-кметовете г-жа Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, секретарят на общинска администрация г-н Ростислав Павлов, зам.

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши остава единственият кандидат на Европейския парламент за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, съобщава информационният сайт Зиаре. Източници от ръководството на ЕП потвърдиха пред Зиаре,

Джанет Джексън, Крис Браун и Фифти сент ще гастролират в Саудитска Арабия, за разлика от Ники Минаж, която бойкотира кралството в знак на подкрепа на правата на жените, предават Асошиейтед прес и Франс прес. Американските изпълнители бяха включени в афиша на "Джеда уърлд фест". Той се открива днес и ще продължи почти един месец, предава БТА.