При асмите по-рядко се налага да се намесвате

Ето и някои от най-важните правила, които трябва да спазвате, когато правите лятното окършване:

* При чашовидната формировка се кършат всички леторасти.

* При формировката Гюйо се кършат само леторастите от плодната пръчка, а тези от чепчетата не се кършат, защото някои от тях могат да ви послужат за плодни пръчки при резитбата.

* При високите лозови формировки, каквато е асмата, кършенето много по-рядко се налага, защото тя има по-умерен растеж. Но, ако видите, че расте прекалено буйно, тогава операцията не бива да се пренебрегва.

* Когато кършенето се извърши в началото на узряването, растежът намалява и така се ускорява зреенето поне със седмица до две. При това положение и захарното съдържание в зърната нараства с 1 до 3%. 

При чашовидните формировки се прави кършене на всичките леторасти
При чашовидните формировки се прави кършене на всичките леторасти
При формировката Гюйо се кършат само леторастите от плодната пръчка, а тези от чепчетата - не
При формировката Гюйо се кършат само леторастите от плодната пръчка, а тези от чепчетата - не