Здравейте, не мога никъде да намеря препарат, който да помогне да отстраним растението текома. Превзела е двора ни, можете ли да дадете съвет, пита читателка.

Да, текомата има склонност да превзема площи, а най-лошото е, че въобще не й пука харесва ли ви, или не. Краткият отговор на въпроса Ви е НЕ! Няма препарат, който да умори растението. Но това не означава, че мисията е невъзможна. Ето няколко варианта:

Хващайте лопатата. Знаем, че звучи страшно, трудоемко и изморително, но това е най-ефикасният метод. Трябва да копаете поне на 30 см дълбочина и да отстраните всяко коренче от текомата, което откриете. Това се налага, защото тя се възобновява от кореновите издънки.

Ако основното стъбло е дебело, прережете го близо до почвата и намажете раната със силен хербицид. Повтаряйте третирането няколко дни по ред. Проблемът е, че хербицидът няма да засегне голяма част от корените и ще трябва да прибягвате отново и отново до него или до лопата. Пръскайте младите издънки обилно с препарата.

Използвайте вряла вода. Полейте обилно основата на текомата с нея в радиус от около 30-50 см. Младите издънки ще реагират по-бързо на попарването. Всяко новопоявило се растение трябва да получи от горещия душ.

Каквото и да предприемете, знайте, че трябва да сте упорити. Зорко наблюдавайте засегнатата площ и вадете всяко ново стъбълце, което се покаже над почвата заедно с корените. Няма друг начин. Желаем ви успех!

За да не унищожавате цялото растение, препоръчваме да опитате да го отглеждате в контейнер.