Всяка година след първите пръски в центрофугата възникват проблемите със съхранението на пресния мед и последващата реализация на пазара.

Изваждането на меда е най-приятния момент от работата на пчеларя. Знак за изваждането на меда е запечатването на по-голяма част от килийките с мед. Когато 1/3 или 2/3 от питите са запечатани и при удар с ръка върху горната летва от килийките не изтича мед, значи, че е узрял и може да се центрофугира, напомня ст.н.с. д-р Боян Първулов на nbps.press.bg.

Изтръскването и смитането на пчелите от питите става над кошера с помощта на пчеларската четка или гъше перо, така че пчелите да се върнат при семейството. Питите с пило и мед само по края не се изваждат. Те остават в кошера като резерва за периодите без паша, освен това центрофугирането на пилото поврежда ларвите.

За да може медът да се извади от килийките, питите трябва да се разпечатат от восъчните капачета, с които са покрити. Това става с помощта на специални вилици или ножове.

Разпечатването с вилица става, като се започва от долния край на питата и се върви нагоре към горната рамка, защото килийките са с лек наклон нагоре, за да не изтича меда. Върхът на вилицата се пъха под капачетата и се придвижва с леко усилие нагоре, като се притиска петата на вилицата към питата.

Отпечатките се събират в специален съд, обикновено правоъгълни тави, или специални устройства за разпечатване, и след отцеждането на меда, восъкът се претопява. След разпечатването питите се поставят в центрофугата, като се внимава горната част на рамката да бъде отдясно, а въртенето на центрофугата да става отдясно наляво, когато се използва хордиална центрофуга, а при радиалните горният край на рамката се поставя навън към стената на центрофугата.

При въртенето под действието на центробежната сила, медът се изпръсква по стените й и се стича на дъното. Въртящата се касетка с питите се задвижва с ръка или електромотор. В зависимост от конструкцията на центрофугата зависи как ще става изпръскването на меда.

0 Ако центрофугата е с радиално разположение на питите, то изпръскването става безпроблемно.

0 Ако центрофугата е хордиална (напречно поставяне на питите), е необходимо отначало да се върти бавно, за да се изпръска част от меда от едната страна. След това се обръщат питите и се центрофугират, докато има пръски мед по стените на центрофугата.

След това питите пак се обръщат в първоначално положение и се върти бързо до изцеждане докрай на меда и от тази страна. Това неколкократно обръщане се прави с цел, ако питите са много пълни с мед, да не се разрушат при въртенето. При въртенето на питите да се има предвид, че светлите новоизградени пити са много нежни и слаби и въртенето трябва да е внимателно.

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.