Месото, съдържащо хормони, е забранено в Европейския съюз. След дълги години на преговори ЕС разреши вносна квота до 35 000 т годишно говеждо месо от животни, нетретирани с хормони, съобщава Ec.europa.eu.

Еврокомисар Фил Хоган е доволен от благоприятното развитие на нещата. С успешния резултат от преговорите Европейската комисия направи истински пробив с един от основните ни търговски партньори, каза той в Брюксел.

Първоначално  се очаква САЩ да доставят 18 500 тона говеждо месо годишно, а след това постепенно количеството да се повиши до максималното ниво в рамките на седем години. Първоначално на Вашингтон бе обещана квота за свободна търговия от 45 000 тона годишно в спора за говеждо месо с ЕС.

Следващите седем години квотата за износ, запазена за доставчиците на американско говеждо месо, ще бъде увеличена до 35 000 тона. Аржентина, Австралия, Бразилия и други трети държави трябва да разделят годишната остатъчна квота съгласно споразумението на Световната търговска организация.

Квотата беше определена от ЕС през 2013 г., за да се постигне съгласие със САЩ за "хормоналния" спор, който забрани вноса на говеждо месо, третирано с хормони, в ЕС. Дългият тлеещ трансатлантически аграрен търговски спор може да бъде решен с постигнатото сега споразумение.