и за отглеждане на висококачествени млади

Сега пчелните семейства би трябвало да са добре развити. А това означава да има много млади пчели. По това време би трябва да има редовен приток на нектар и прашец

Добрите практики в пчеларството изискват от пчеларя да не допуска естествено роене. Защото в повечето случаи това носи загуби на пчелина.

За увеличаване броя на пчелните семейства трябва да се използва изкуственото роене което се извършва планово съобразно силата на пчелните семейства и с условията. И то в най-подходящото време, без да се пречи на събирането на нектар и прашец.

Има различни начини за изкуствено роене. Най-добри са образуването на индивидуални и сборни отводки и делене наполовина.

Главният принцип на при изкуственото роене трябва да бъде да не се отслабват основните семейства по време на главната паша

И, разбира се, да се положат най-добри грижи за новообразуваните семейства.

Практиката показва, че ежегодното увеличаване с 10-20% на пчелните семейства в пчелина е биологически нормално и икономически оправдано. Особено ако правилно е съобразено с наличната паша в района.

И не на последно мясо по важност - новите пчелни семейства трябва да се образуват от най-силните, високопродуктивни, неройливи и здрави семейства.

За развитието на отводките много добре влияе стесняването на междурамковото разстояне на 8-9 мм и поставянето на рейки между горните летвички на рамките. Или покриване на междурамията с платно.

Всяка отводка трябва да има 6-8 кг мед и 1-2 пити с цветен прашец

А според нуждата гнездото на отводката своевременно се разширява с доброкачествени маломедни пити за снасяне на яйца. А след прецъфтяването на акацията всяка отводка се подсилва с по една пита зряло люпещо се пило и пчели. След 7-8 дни й се дава още една такава пита. По-нататък отводката се развива самостоятелно. А с появата на восъчен градеж гнездото се разширява с восъчни основи.