Европейската комисия изготви правила за експлоатацията на безпилотни летателни средства

От 2020 г. операторите ще бъдат регистрирани от националните органи

Екип на в. "Български фермер"

Европейската комисия прие неотдавна правила, с които да се гарантира, че увеличението на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа ще бъде безопасно за хората на земята и във въздуха. Правилата ще се прилагат за всички оператори на такива средства - както професионалисти, така и любители. Те обхващат и безпилотни самолети, и летящи дронове с различно предназначение. Следвайки техническите изисквания за безпилотни летателни апарати и прилагайки Стратегията на Комисията за авиацията в Европа трябва да се постигнат важни основни цели:

да се поддържа най-високо ниво на безопасност

да се подкрепи конкурентоспособността на авиационната индустрия на ЕС.

По този начин ЕС има най-напредналите регламенти в световен мащаб. Това ще проправи пътя за сигурни и "зелени" полети на безпилотните апарати. Осигурява се и необходимата яснота за бизнес сектора, и за новаторите в безпилотния транспорт в Европа. Тези правила, които ще заменят съществуващите национални норми в държавите-членки на ЕС, съдържат важни градивни елементи за смекчаване на рисковете, свързани с безпилотния транспорт. Чрез регистрация на операторите, идентифициране и определяне на географски зони от разстояние, всички национални органи ще разполагат с инструментариум за контрол и предотвратяване на злоупотреби или незаконни дейности с безпилотни летателни апарати. Това означава още, че от 2020 г. дроноператорите ще трябва да бъдат регистрирани от националните органи.

По принцип правилата се прилагат за всички безпилотни апарати, независимо от теглото. По-голямата част от дроновете обаче принадлежат към пазара на масово произведени безпилотни средства, които просто трябва да отговарят на минимален набор от изисквания като регистрация и електронна идентификация. Операторите на такива летателни средства с тегло под 25 кг ще могат да ги ползват без предварително разрешение при определени условия, се казва още в правилата.

Държавите-членки ще могат да определят така наречените "зони, забранени за полети", очертани чрез спътникови геолокации, в които дроновете няма да могат да влизат. "Зоните за забрана на полети" могат да включват летища, селища и сектори от населени места от различен тип, както и пътища, и военни обекти. Що се отнася до дроновете със земеделско предназначение те трябва да спазват и допълнителни ограничителни изсквания, които предпазват и природата, и хората, и пчелите от замърсяване и отравяне.

Очаква се специалистите от Европейската комисия и ЕААБ скоро да публикуват насоките, както и т.нар. "Стандартни сценарии" за операции с безпилотни летателни апарати, които ще помогнат на операторите да се съобразят с приетите правила. Европейската комисия също така разработва институционална, регулаторна и архитектурна рамка за предоставянето на U-space услуги, които имат за цел да позволят комплексни операции с безпилотни летателни апарати с висока степен на автоматизация. Още повече, че в последно време се очертава тенденцията за минимализиране на размерите на дроновете, без да се намалява тяхната работоспособност. Обратното, тя се увеличава и се разширява с нови функции.

Комисията ще може да приема делегирани актове, определящи подробни правила по отношение на необходимите характеристики и функции на безпилотните въздухоплавателни средства, без оглед на техните размери.

Това се налага и от рязкото нарастване на производството и усъвършенстването на различните видове дронове, които заемат все по-съществено място и в телекомуникациите, и в каргото, и в земеделието, и в наблюдението от въздуха на различни дейности, и в ежедневието на кино- и фотопрофесионалисти и любители.

На европейския пазар днес се предлагат новости в сектора на дроновете с високи показатели за земеделска работа

Един от тях е Sentera Omni UAV с две камери за висококачествени изображения, много подходящ за наблюдение на състоянието на полето.

Другият е Agras MG-1 с осем перки, голяма подемна мощ и стабилност. Има много добри възможности за пръскане с висока прецизност. Интересен е и дронът eBee SenseFly /електронна пчела/. Използва се за наблюдение върху здравето на посевите, като измерва и температура, и влажност. Смята се за най-бързия агродрон.

От най-разпространените на пазара модели един от най-разпознаваемите е версията Drone 720 X. След неговия успех на пазара вече е новият модел - по-малкият и по-мощен New Drone720 X, сведен до размери на смартфон. Това е нов тип машина, която позволява на всеки да си служи с нея.

Лекият Drone 720 X е тип quadrocopter. Проектиран е така прецизно, че става твърде лесно за работа и на полето, като се използва просто дистанционно управление и собствен мобилен телефон. Голямо негово предимство е, че лесно се настройва. За 10 секунди може да бъде готов. Използва вградена мегапикселова камера с високи технологични параметри. Друго важно предимство е неговата преносимост. Миниатюрен е и лесно може да се употребява от оператора навсякъде, така че да получи нужната му информация за полетата, които заснима

Други високотехнологични дронове са тези от серията Drone X Pro. Той бързо се зарежда за 60-70 минути на батерия. За удобство операторът може да закупи няколко литиеви батерии, които да се използват по време на работа. Дронът може да бъде във въздуха и да записва в продължение на 12 минути, без да се налага да се сменят батериите.

Вградените функции и панорамният режим, който поема изображения от 360 градуса само с едно натискане на бутон, гарантират, че няма да бъде пропуснато нищо от наблюдаваната местност. Чрез вградения сензор за гравитация се избягват сблъсъци с други безпилотни средства. При нужда той автоматично променя курса си, за да избегне катастрофа. Дронът е свързан със смартфона на оператора и предава живи изображения директно от камерата.

Според някои специалисти в сектора Drone X Pro бележи нова ера в безпилотните летателни апарати.

Революционната технология вече е достъпна за всеки, който се интересува от такива средства за събиране на най-актуална и точна информация при всякакви условия.

Възможностите за дейност на дроновете по евростандарти
Възможностите за дейност на дроновете по евростандарти
От премиерата на TTA на БАТА АГРО 2019 стана ясно, че дронът е готов за полска работа - по-умен и по-работоспособен
От премиерата на TTA на БАТА АГРО 2019 стана ясно, че дронът е готов за полска работа - по-умен и по-работоспособен
На летящите "съгледвачи" са монтирани високочувствителни камери и сензори
На летящите "съгледвачи" са монтирани високочувствителни камери и сензори
Дрон 8010 HD показа нови качества за пръскане с РЗ препарати и торове при всички култури
Дрон 8010 HD показа нови качества за пръскане с РЗ препарати и торове при всички култури