Скорошно научно изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition доказва, че в дните, в които пием, ние се храним много по-нездравословно. Изчислено в цифри – средно 433 допълнителни калории за мъжете и 300 за жените. Учените са категорични, че когато приемаме алкохол, ние ядем много по-малко плодове и зеленчуци, много по-малко млечни продукти за сметка на мазни храни, полуфабрикати и всякакви чипсове, солети и крекери.

Една бутилка вино = 1000 калории

Ендокринологът д-р Пиер Хазам обяснява, че алкохолът е „малко по-особен въглехидрат, но като всеки въглехидрат действа стимулиращо на апетита“. Според него проблемът се състои в това, че докато организмът се опитва да изгори калориите от приетия алкохол, няма възможност да разгражда мазнините от храната. В цифри, ако пием по една чаша вино на всяко хранене, способността ни да изгаряме мазнини намалява с 36%.

Основен проблем са и множеството калории, които се съдържат в самите алкохолни продукти. Една бутилка вино например може да стигне до 1000 калории. И тъй ние по-бавно горим калории, не можем да разградим по-мазните и по-сладки храни и те веднага се складират под формата на мастни клетки. Именно с този феномен учените обясняват прословутото бирено коремче.

Третият минус е фактът, че консумацията на алкохол забавя синтезирането на тестостерон и на хормона на растежа, които по принцип стимулират разграждането на мазнини.

Алкохолният глад не е само при истинските пиячи

Всички знаем какво означава алкохолен глад, който ни напада след като някоя нощ сме попрекалили. Но се успокояваме, че това се случва само при много екстремни купони. Учените са категорични обаче, че дори и две чаши вино могат да провокират този алкохолен глад. Д-р Хазам обяснява, че няколко часа слез прием на алкохол, точно както след консумация на много въглехидрати, се получава рязък спад на кръвната захар и може да се стигне дори до хипогликемична криза. Човек изпитва непреодолимо желание да яде нещо сладко, точно защото организмът измамно „смята“, че има нужда от захар.

Д-р Хазам обаче е категоричен, че решението не е да станем пълни въздържатели, защото е убеден, че нито една крайност не може да е положителна. Той вярва, че решението е просто да не се пие алкохол към всяко ядене, а да добавяме по чашка само на специални поводи или поне не всеки ден.

Колко калории има в 100 мл?

Водка – 237 ккал

Ром – 221 ккал

Бира – 43 ккал

Мартини – 178 ккал

Вино – 76 ккал

Уиски – 251 ккал

Бейлис – 150 ккал