В Полша има много малко ветеринарни инспектори, алармират проверяващи от Еврокомисията. Това е един от най-важните изводи на проверката, проведена във връзка с епизоотията от африканска чума по свинете (АЧС) в страната.

Проверяващите заявяват, че за да се реализират мерките за предпазване от разпространение на АЧС, трябва като минимум да се удвои броят на ветеринарните инспектори в районите, където е разпространен смъртоносният за свинете вирус. Без увеличение на щата системата за биосигурност може да се срути, подчертават европейските специалисти.

Оказва се, че повече от половината от работата на ветеринарите включват формалности, свързани с изследвания и контрол на АЧС сред дивите свине. Освен това те имат и други задължения по надзор на животните в свинекомплексите и птицефермите, в стадата с едър рогат добитък.

Африканската чума по свинете отново се активизира в Полша след относително спокоен период. Главното ветеринарно управление е регистрирало общо 73 нови случая на епизоотия сред дивите свине само за периода 13-19 май, което е почти двойно увеличение на темповете на възникване на нови огнища.

Общото количество огнища на АЧС сред дивите свине в Полша е нараснало до 1184 броя. Освен това са открити две огнища в свинеферми, последното - в средата на май, в стопанство, в което се отглеждат около 1800 свине.