Съхранете вината

25 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
15156
1 2
 

По-добре бутилирайте в нови бутилки

Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Ако няма неферментирала захар и е бистро, трябва да се погрижите за неговото съхранение - в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса.

По-добре се съхраняват сулфитирани вина, за белите вина това е особено важно, защото сернистата киселина е антиоксидант и не позволява да се окислят и да придобият жълтеникаво ръждив цвят.

* Ако виното ви не е било суфитирано, сега се добавят 60 до 70 мл 6%-ова серниста киселина на 100 литра.

* Ако е било сулфитирано през есента, тогава се добавят около 50 мл 6%-ова серниста киселина на 100 л.

Най-добре се съхранява виното като се бутилира! И още нещо...

Най-добре бутилирайте в нови бутилки

защото старите, ако не са идеално измити, може да причинят зараза.

Стъклените да се затварят с тапи - кроненкоркови запушалки или с винтови капачки.

Ако използувате пластмасови, тях ги пълнете като оставите празно място около 20-50 мл. отгоре. А преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да изгоните всичкия въздух.

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират.

Дефекти при съхранението

В домашни условия те се случват.

Ако има вкисване - няма полезен изход. Тогава е най-добре вкисналото вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Трябва предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането се прави, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

Образува се обилна пяна от въглероден двуокис. След това опитайте на вкус. Неутрализиране се извършва, докато киселият вкус почти изчезне или се долавя много слабо.

Внимание! Предозирането на воден разтвор от сода води до получаване на лугав вкус.

Изваряването да се прави веднага след неутрализирането! По същия начин се неутрализират и плодовите каши, останали ви от есента за ракия. 

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси

0

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

0

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Последни новини
0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

0

Търговските дружества, с които тютюнопроизводителите са сключили договори, ще продължат да изкупуват тютюн след 5 януари 2020 година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на

0

Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури

0

Правилното отглеждане на птиците и наблюдението на поведението на най-активните индивиди в стадото ще позволи да избегнете канибализма. За да се предотврати канибализмът при птиците

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сериозен успех записа най-добрият ни алпиец Алберт Попов. Той завърши 12-ти в слалома за световната купа във френския курорт Вал д'Изер. Българинът изостана на 3,48 сек. от победителя Алекси Пентюро, Франция.  След него се наредиха Андре Мира от Швеция и Стефано Гросо, Италия. След невероятна грешка в първия манш Херних Кристоферсен, Норвегия

„С промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни проекти и ефективно управление на европейските програми, се стремим да осигурим на хората навсякъде добро качество на живот." С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова откри втория курс на Националната програма „Управленски умения"

Учени от института Солк в Калифорния установиха, че две експериментални лекарства срещу старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер - CMS121 и J147, забавят стареенето у здрави мишки, като блокират увреждането на мозъчни клетки, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  В експериментите били използвани мишки