По-добре бутилирайте в нови бутилки

Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Ако няма неферментирала захар и е бистро, трябва да се погрижите за неговото съхранение - в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса.

По-добре се съхраняват сулфитирани вина, за белите вина това е особено важно, защото сернистата киселина е антиоксидант и не позволява да се окислят и да придобият жълтеникаво ръждив цвят.

* Ако виното ви не е било суфитирано, сега се добавят 60 до 70 мл 6%-ова серниста киселина на 100 литра.

* Ако е било сулфитирано през есента, тогава се добавят около 50 мл 6%-ова серниста киселина на 100 л.

Най-добре се съхранява виното като се бутилира! И още нещо...

Най-добре бутилирайте в нови бутилки

защото старите, ако не са идеално измити, може да причинят зараза.

Стъклените да се затварят с тапи - кроненкоркови запушалки или с винтови капачки.

Ако използувате пластмасови, тях ги пълнете като оставите празно място около 20-50 мл. отгоре. А преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да изгоните всичкия въздух.

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират.

Дефекти при съхранението

В домашни условия те се случват.

Ако има вкисване - няма полезен изход. Тогава е най-добре вкисналото вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Трябва предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането се прави, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

Образува се обилна пяна от въглероден двуокис. След това опитайте на вкус. Неутрализиране се извършва, докато киселият вкус почти изчезне или се долавя много слабо.

Внимание! Предозирането на воден разтвор от сода води до получаване на лугав вкус.

Изваряването да се прави веднага след неутрализирането! По същия начин се неутрализират и плодовите каши, останали ви от есента за ракия. 

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса най-много.
Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса най-много.