Съхранете вината

25 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
11889
1 2
 

По-добре бутилирайте в нови бутилки

Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Ако няма неферментирала захар и е бистро, трябва да се погрижите за неговото съхранение - в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса.

По-добре се съхраняват сулфитирани вина, за белите вина това е особено важно, защото сернистата киселина е антиоксидант и не позволява да се окислят и да придобият жълтеникаво ръждив цвят.

* Ако виното ви не е било суфитирано, сега се добавят 60 до 70 мл 6%-ова серниста киселина на 100 литра.

* Ако е било сулфитирано през есента, тогава се добавят около 50 мл 6%-ова серниста киселина на 100 л.

Най-добре се съхранява виното като се бутилира! И още нещо...

Най-добре бутилирайте в нови бутилки

защото старите, ако не са идеално измити, може да причинят зараза.

Стъклените да се затварят с тапи - кроненкоркови запушалки или с винтови капачки.

Ако използувате пластмасови, тях ги пълнете като оставите празно място около 20-50 мл. отгоре. А преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да изгоните всичкия въздух.

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират.

Дефекти при съхранението

В домашни условия те се случват.

Ако има вкисване - няма полезен изход. Тогава е най-добре вкисналото вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Трябва предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането се прави, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

Образува се обилна пяна от въглероден двуокис. След това опитайте на вкус. Неутрализиране се извършва, докато киселият вкус почти изчезне или се долавя много слабо.

Внимание! Предозирането на воден разтвор от сода води до получаване на лугав вкус.

Изваряването да се прави веднага след неутрализирането! По същия начин се неутрализират и плодовите каши, останали ви от есента за ракия. 

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Може да се наложи няколко пъти да се филизи Ако вече веднъж сте направили филизене на лозите, това не означава, че с тази операция сте приключили. Във влажната пролет бързо израстват нови филизи и

0

Оптималната температура за тази нейна активност е 25-30°C Малцина знаят, че при благоприятни условия лозата образува корени от почти всичко - от зелените леторасти, от узрелите пръчки, от рамената,

0

Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.

0

Леторастите трябва да са достигнали до 15-20 сантиметра Една от основните грижи след зимно-пролетното засаждане на малките лози е постоянно да се проверява как те покарват.

0

Този месец още се правят плевене, съкращаване на леторасти, окопаване През месец май лозовите насаждения и асмите изискват няколко основни грижи. Прави се плевене, съкращават се някои леторасти,

Последни новини
0

Проливният дъжд тази вечер наводни къщи в село Горско Ново село в община Златарица. Прелива микроязовирът в село Росно, няма опасност за населеното място, увери кметът на Златарица Пенчо Чанев,

0

Общо 34,5 л/кв.м дъжд паднаха за малко повече от час в късния следобед в Русе, като средномесечната норма за юни е 85 л/кв.м., съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

0

Кои са нестандартните методи разяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.  1.Привеждане на семейството в състояние на гол рой.

0

Бялата американска пеперуда напада повече от 200 растителни вида овощни и широколистни дървета и храсти. При овошките най-силно вреди по череша, орех, черница, ябълка, слива, круша, дюля, вишна,

0

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът ви е много общ, затова Ви препоръчваме да прочетете препоръките на агрометеоролога, публикувани в нашия сайт. Ето и линк към публикацията: www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/7483383
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на Гърция кълне рефера Бужсаим в биографията си години след 0:4 Датата 26 юни 1994 г. трябва да бъде напомняна постоянно като 17 ноември, когато бихме Франция на “Парк де Пренс”. Защото след 6 равенства и 10 загуби на световни първенства записваме победа. И то не каква да е, а разгромна. На “Солджър Фийлд” в Чикаго разбихме дебютанта

Сериалът ще е част от “Празникът на българското кино в Рим” Владо Карамазов и Теодора Духовникова - най-красивата екранна двойка, заминава за Рим заради общия си сериал “Дяволското гърло”. Месец след финала ѝ криминалната поредица на Нова тв ще бъде представена за първи път пред международна публика.

В Тетевен се проведе поредният турнир за служители от системата на МВР с благотворителна цел за набиране на средства за семейства и деца на пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители за купата на корпорация “Развитие”, която заедно с ЦКБ “Сила”, “Енекод” и “Мусала Иншурънс” е спонсор на мероприятието.