Компютъризиране на млечна ферма се изплаща за 18 месеца

24 май 2019
Животновъдство
4689
1 2 3 4
 

Датска ферма с автоматично наблюдение на жизнения статус на животните за година от крава спестява 223 евро разходи

Персонално разработен софтеур за млечна ферма позволява да се открият различни здравословни проблеми чрез идентифициране на всяко животно в начален етап на разболяване. Вече повечето млечни ферми в Дания работят със собствен софтуер и използват топлинни сензори.

Топлинните сензори отчитат промените на телесната температура - един от първите признаци за възникващ здравословен проблем. Автоматичното наблюдение на поведението на кравите може да се използва в няколко контекста:

мониторингът проследява състоянието на кравата в легнало положение;

когато се изправя (тогава се засичат проблеми със ставите и копитата) или се движи (начални форми на куцота);

когато се храни или преживя.

Получените данни дават индикации не само за общия здравословен статус на животното. Ползата от от тях е голяма, ако има проблеми при предстоящо отелване

На същия принцип е наблюдението и при телетата - например автоматичен запис на данни по време на хранене. На него се проследява поведението им и помага за идентифициране на здравословни проблеми.

Всеки фермер знае, че промените в поведението са първите признаци на болестта. Ето защо автоматичното записване има огромна полза за идентифициране на всяко животно поотделно, изискващо лечение или отделяне от стадото. Опитът на датските фермери, използвали софтуер във фермите си, вече показва, че автоматичното записване на промените в поведението при крави и телета е много полезен потенциален инструмент за ранно идентифициране на заболявания при животните.

Куцотата се засича първа и е проблем от първостепенно значение. Поради ненавреме открита куцота голям брой високопродуктивни животни се бракуват. А лечението е скъпо и невинаги води до пълно възстановяване.

Но и редица други заболявания също могат да бъдат свързани с промени в поведението по време на почивка или хранене на кравите и телетата.

При телетата фокусът е върху диарията и респираторните инфекции. Идентифицирането на кравите с топлинни сензори чрез автоматична система за мониторинг вече е често срещана стандартна практика на датските ферми за едър рогат добитък. Това може да се обясни с големите финансови отстъпки за животновъдите от фирмите, които предлагат на пазара автоматизирани системи за наблюдение и идентификация с топлинни сензори. Най-новите версии за автоматично проследяване включват вече и наблюдение на поведението на кравите и телетата по време на покой.

Очакванията са той да помогне за подобряване на резултатите по опазване здравето на животните. И най-важното - ранното засичане на появата на болестни процеси.

От голяма полза за фермерите е и автоматичното наблюдение по време на паша. То включва както времето, прекарано на паша, така и количеството на приеманата трева. Ползите от всички тези нови съвременни възможности за цялостен мониторинг на поведението на млечните животни са:

намаляват се производствените разходи;

увеличават размера на поетата свежа трева във фуражната дажба;

допринасят за подобряване на здравето на животните.

Как мониторингът намалява разходите на фермерите

Датска ферма, използвала автоматично наблюдение на поведението на животните, е спестила разходи в размер на 223 евро на крава през първата година. Това означава, че времето на изплащане за инвестицията е не по-малко от 18 месеца.

Спестяванията са изчислени по отношение на подобрена репродукция, ранно откриване на кетоза, мастит, както и ефективност при хранене.

По-малко бракувани крави благодарение на ранно засичане на различни болестотворни процеси.

Бързото откриване на ранна ембрионална смърт и началото на аборт.

Голям плюс - възможност за бърза реакция при мастит.

Увеличаване на добива на мляко поради по-малко клинични случаи на мастит.

По-малко бракувани крави поради мастит.

Намалени разходи за лечение на тежки случаи на мастит.

Транспондерите изпращат информация на компютърните системи и състоянието на всяко животно се следи 24 часа

Плюсовете при автоматичното наблюдение на кравите са много. Например куцотата при кравите се засича първа, а възможностите за бърза реакция при мастит е от огромно значение за фермера

Мониторингът намалява разходите на фермерите. Датска ферма, използвала автоматично наблюдение на поведението на животните, е спестила разходи в размер на 223 евро на крава през първата година. Това означава, че времето на изплащане за инвестицията е не по-малко от 18 месеца.

Всеки фермер знае, че промените в поведението са първите признаци на болестта. Ето защо автоматичното записване има огромна полза за идентифициране на всяко животно поотделно, изискващо лечение или отделяне от стадото. Новото проучване показва, че автоматичното записване на промените в поведението при крави и телета е много полезен потенциален инструмент за ранно идентифициране на заболявания при животните.

Още от Животновъдство
0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Най-големият руски производител на говеждо месо - агрохолдинг "Мираторг", е увеличил маточното поголовие месодайни крави от специализираната порода Абърдийн-Ангус в Брянска, Орловска, Калужка,

0

Месото, съдържащо хормони, е забранено в Европейския съюз. След дълги години на преговори ЕС разреши вносна квота до 35 000 т годишно говеждо месо от животни, нетретирани с хормони, съобщава Ec.

0

Идват проблемите - липса на юници, високи разходи за опазване на телетата, нарушено възпроизводство на млечното стадо Загубите, причинени от вирусни заболявания,

0

Понякога по-малко, друг път повече, напомня птицевъдният експерт Ангел Рангелов Жени Владинова - Г-н Рангелов, какви домашни птици най-често се отглеждат в личните стопанства или т. нар.

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

0

Семена от соя, отгледана на 5 км от централата, съдържат 3 пъти повече аминокиселината цистеин, имаща детоксикиращи свойства Може би много хора си представят това,

Коментари
1 от коко на 24 май 2019
Време е компютрите да регистрират фирма и да няма собственици. Така нщма да се крият приходи, разходи и на всички тоалетните ще бъдат чисти, а накрая дори ще се окажат излишни и природата ще е чиста/

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,