Маточните килийки трябва да се търсят на вторaта, третата рамка. Може питите да се подготвят предварително за залагане на маточници, като в центъра се направят дупки (метод на Милош Чорбич). Отворите дават възможност за изграждане на големи маточници, обясняват професионалните пчелари на to-bee.blogspot.com.

Общият брой маточници при самосмяна е три до пет, заложени на два етапа. За пълноценното използване на заложените маточници е важно да се има предвид кога са заложени и кога са запечатани. Затова е необходимо е наблюдение на маточниците и отбелязване на фазите в бележник.

Внимание! Така няма да се пропусне моментът за отнемането им от семейството отглеждач. В противен случай, при излюпването на първата майка, тя ще унищожи останалите.

Придаване

Препоръчва се придаване на маточниците на петия - шестия ден от запечатването им. Забележка: По метода на Чорбич тиха смяна се препоръчва с прехвърляне на незапечатани маточници в чужди семейства -  така те се приемат по-лесно от новите семейства.

Това може и да е така, но за млад пчелар е по-добре да придаде запечатан маточник. Така маточникът е по-защитен от външни влияния при транспортиране или придаване и опасността от увреждане на майката е минимална.

И още нещо много важно: При транспортиране маточникът трябва да е затоплен за да не се увреди майката.