Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства

Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.

Отучването на кучето от безпричинния лай е много трудно, да не говорим за процеса при възрастното куче. За целта се запасете с търпение и с...килограми лакомства. При постоянна дресировка това може да стане буквално след 2 месеца.

Често самите стопани допускат грешки при възпитанието без сами да си дават сметка за това. Основната грешка е, когато кучето започне да лае, стопанинът му да го гали и успокоява. За кучето това става навик, че когато лае, го галят.

Друга грешка на стопанина е да започне да играе или да дава лакомство.

И отново това се превръща в условен рефлекс

Изводът е по време на ненужен лай кучето да не се гали, поощрява и да му се отделя внимание.

Поощрявайте кучето само тогава, когато с лая си предупреждава за опасност, приближаване на чужди хора или изразява радост при среща със стопанина си.

Кучето не може да не лае - по този начин то изразява емоциите си. Но трябва да може да контролира този лай

За целта трябва да обучите кучето си на командите "Глас" и "Мълчи", като не трябва да се заменя командата "Мълчи" с командата "Тихо".

За обучението на командата "Мълчи" трябва да почакате, когато кучето спре да лае, да кажете командата строго, след това да му дадете лакомство. Непременно трябва да го научите на командата "Не".

Начинаещите стопани на кучета е добре при обучението на използват кликер.

Експертите съветват да не се отчайвате, ако първите седмици нищо не се получава. Главното е да не се отчайвате и да продължавате обучението. С някои кучета обучението върви бързо, а има породи с упорит характер или пък които късно се развиват.

Ако сте последователни - повтаряте и повтаряте всеки ден, ще имате резултат след около 2 месеца.

Основно кучетата започват да разбират какво искат от тях още след месец.

Чихуахау - преди (вляво) и след (вдясно) обучението
Чихуахау - преди (вляво) и след (вдясно) обучението