За основните ѝ бизнес направления разказва нейният гл. изп. директор Конър Райън

Почти всеки фермер в Ирландия членува в кооперация. Съвсем малко млечни животновъди продават самостоятелно суровината си. В страната има 8 големи кооперации, като 6 от тях са фермерски. Останалите две също преди са били кооперации, но сега са преобразувани в дружества с ограничена отговорност и търгуват на борсата.

Arrabawn е основана преди над 100 години и сега в кооперацията членуват 1000 фермери.

Главният ѝ изпълнителен директор Конър Райън разказва пред Milknews как е организирано взаимодействието с фермерите в кооперацията и как работи отрасъла в Ирландия, която е водещ играч на световния млечен пазар.

Кооперацията има 3 основни бизнес-направления, обяснява Райън: производство на фуражи за животните и на торове за нашите фермери; второто направление, което ние наричаме течно мляко, са доставките на прясно мляко на ирландския пазар: в супермаркети, хотели и ресторанти. третото направление са борсовите млечни продукти за чието производство отива голяма част от суровината на нашите фермери. От нея произвеждаме сухо мляко, млечни протеини и масло. Днес преработваме около 400 млн. т мляко и произвеждаме 150 хил. т фуражи.

Кооперацията има изборен управителен съвет от 18 фермери, с които се срещаме всеки месец и обсъждаме пазарната ситуация. Също така имаме и външен Управителен съвет от 60 фермери, които се избират от всички производители в района. С тях се срещаме четири пъти в годината.

Имаме много строги стандарти за качество на суровината

Постоянно работим с фермерите, ходим при тях постоянно, за да се убедим, че производството им отговаря на стандартите - фермите да са чисти, кравите - здрави, а издоеното мляко - безопасно. Длъжни сме да пастьоризираме всичката суровина, която преработваме.

Освен това информираме всеки фермер за качеството на неговото мляко: изпращаме SMS веднъж седмично, а всеки месец пускаме информационен бюлетин за членовете на кооперацията за това какво правим. Изплащаме и бонуси за зимно мляко

По този начин ги стимулираме да произвеждат и доставят мляко целогодишно. Все още не можем да се преборим със сезонността. Тя си остава проблем.

В Ирландия има два млечни съюза. Единият е Ирландската асоциация на фермерите (IFA), а другият - Ирландската асоциация на доставчиците на млечни продукти (ICMSA). Те работят независимо от кооперациите. Ролята на кооперациите се заключава в събиране и преработка на млякото, а съюзите са повече политически инструмент, те представляват фермерите на правителствено равнище.

Не ни е разрешено никакви държавно подпомагане, ние сме строго търговско предприятие. Държавата не оказва никаква поддръжка и на износителите. Преди 7-8 години имаше известно подпомагане, сега вече не съществува.

Фермерите получават подпомагане от ЕС под формата на преки плащания. Обемът на плащанията зависи например от размера на фермата, от екологията в района и от качеството на персонала. В миналото преработвателите също са получавали подпомагане за определени категории продукти или за строителство на нов завод, но сега и това е отменено.

Като цяло Ирландия произвежда повече мляко, отколкото потребява

Затова изнасяме 90% от млечните продукти, които се произвеждат в страната. За вътрешно потребление отиват 10 % от млечната продукция. Освен това внасяме някои видове продукти като например френски сирена. Аз съм и член на Съвета на директорите ORNUA, създаден от преработвателите за износ на м лечни проудкти. Ние доставяме продукция в Германия, Австралия, САЩ - в цял свят. Най-важните направления са: сирене - във Великобритания, масло - в Германия, сирене и масло - в САЩ, сухо мляко - в Африка.

В случай на твърд Брекзит Ирландия преговаря с Евросъюза за създаване на фонд, който да компенсира загубите, нанесени на износа на храни във Великобритания в размер на 4,5 млрд. евро.