1000 млекопроизводители членуват в ирландска кооперация

18 май 2019
Животновъдство
5103
Няма снимка
Почти всички ирландски фермери са членове на кооперации и реализират чрез тях суровото мляко
 

За основните ѝ бизнес направления разказва нейният гл. изп. директор Конър Райън

Почти всеки фермер в Ирландия членува в кооперация. Съвсем малко млечни животновъди продават самостоятелно суровината си. В страната има 8 големи кооперации, като 6 от тях са фермерски. Останалите две също преди са били кооперации, но сега са преобразувани в дружества с ограничена отговорност и търгуват на борсата.

Arrabawn е основана преди над 100 години и сега в кооперацията членуват 1000 фермери.

Главният ѝ изпълнителен директор Конър Райън разказва пред Milknews как е организирано взаимодействието с фермерите в кооперацията и как работи отрасъла в Ирландия, която е водещ играч на световния млечен пазар.

Кооперацията има 3 основни бизнес-направления, обяснява Райън: производство на фуражи за животните и на торове за нашите фермери; второто направление, което ние наричаме течно мляко, са доставките на прясно мляко на ирландския пазар: в супермаркети, хотели и ресторанти. третото направление са борсовите млечни продукти за чието производство отива голяма част от суровината на нашите фермери. От нея произвеждаме сухо мляко, млечни протеини и масло. Днес преработваме около 400 млн. т мляко и произвеждаме 150 хил. т фуражи.

Кооперацията има изборен управителен съвет от 18 фермери, с които се срещаме всеки месец и обсъждаме пазарната ситуация. Също така имаме и външен Управителен съвет от 60 фермери, които се избират от всички производители в района. С тях се срещаме четири пъти в годината.

Имаме много строги стандарти за качество на суровината

Постоянно работим с фермерите, ходим при тях постоянно, за да се убедим, че производството им отговаря на стандартите - фермите да са чисти, кравите - здрави, а издоеното мляко - безопасно. Длъжни сме да пастьоризираме всичката суровина, която преработваме.

Освен това информираме всеки фермер за качеството на неговото мляко: изпращаме SMS веднъж седмично, а всеки месец пускаме информационен бюлетин за членовете на кооперацията за това какво правим. Изплащаме и бонуси за зимно мляко

По този начин ги стимулираме да произвеждат и доставят мляко целогодишно. Все още не можем да се преборим със сезонността. Тя си остава проблем.

В Ирландия има два млечни съюза. Единият е Ирландската асоциация на фермерите (IFA), а другият - Ирландската асоциация на доставчиците на млечни продукти (ICMSA). Те работят независимо от кооперациите. Ролята на кооперациите се заключава в събиране и преработка на млякото, а съюзите са повече политически инструмент, те представляват фермерите на правителствено равнище.

Не ни е разрешено никакви държавно подпомагане, ние сме строго търговско предприятие. Държавата не оказва никаква поддръжка и на износителите. Преди 7-8 години имаше известно подпомагане, сега вече не съществува.

Фермерите получават подпомагане от ЕС под формата на преки плащания. Обемът на плащанията зависи например от размера на фермата, от екологията в района и от качеството на персонала. В миналото преработвателите също са получавали подпомагане за определени категории продукти или за строителство на нов завод, но сега и това е отменено.

Като цяло Ирландия произвежда повече мляко, отколкото потребява

Затова изнасяме 90% от млечните продукти, които се произвеждат в страната. За вътрешно потребление отиват 10 % от млечната продукция. Освен това внасяме някои видове продукти като например френски сирена. Аз съм и член на Съвета на директорите ORNUA, създаден от преработвателите за износ на м лечни проудкти. Ние доставяме продукция в Германия, Австралия, САЩ - в цял свят. Най-важните направления са: сирене - във Великобритания, масло - в Германия, сирене и масло - в САЩ, сухо мляко - в Африка.

В случай на твърд Брекзит Ирландия преговаря с Евросъюза за създаване на фонд, който да компенсира загубите, нанесени на износа на храни във Великобритания в размер на 4,5 млрд. евро. 

Още от Животновъдство
0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Най-големият руски производител на говеждо месо - агрохолдинг "Мираторг", е увеличил маточното поголовие месодайни крави от специализираната порода Абърдийн-Ангус в Брянска, Орловска, Калужка,

0

Месото, съдържащо хормони, е забранено в Европейския съюз. След дълги години на преговори ЕС разреши вносна квота до 35 000 т годишно говеждо месо от животни, нетретирани с хормони, съобщава Ec.

0

Идват проблемите - липса на юници, високи разходи за опазване на телетата, нарушено възпроизводство на млечното стадо Загубите, причинени от вирусни заболявания,

0

Понякога по-малко, друг път повече, напомня птицевъдният експерт Ангел Рангелов Жени Владинова - Г-н Рангелов, какви домашни птици най-често се отглеждат в личните стопанства или т. нар.

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

0

Семена от соя, отгледана на 5 км от централата, съдържат 3 пъти повече аминокиселината цистеин, имаща детоксикиращи свойства Може би много хора си представят това,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,