Започва масовото засаждане на домати в хоби градините

04 май 2019
Зеленчуци
120618
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

В по-студените райони да не се избързва, да се съобразява с времето

Подходящи предшественици

Началото на май е време за засаждане на доматите от средноранното производство, което е масово в любителските градини.

Разбира се, в по-топлите райони на страната засаждането започва по-рано, а в планинските и полупланинските - градинарите ще го направят чак към края на май.

Всичко обаче зависи от времето през годината.

Напомняме, че прекаленото избързване не е препоръчително, тъй като в този период опасността от резки застудявания, все още е възможна.

Така че ориентировъчно сега е най-подходящото време за засаждане на доматите.

Най-доброто място

Предполага се, че вече сте избрали мястото за доматите. Все пак ще напомним на начинаещите градинари, че най-добри предшественици са растенията от семейство Бобови - грах, фасул, от сем. Тиквови - тикви, дини, пъпеши, от сем. Кръстоцветни - главесто зеле, карфиол и др.

Неподходящи предшественици на доматите са културите от сем. Картофови - картофи, пипер, патладжан, както и домати.

ПЛОДОРОДНА ПОЧВА

За доматите от всички производства, както и за другите културни растения, естествено, от решаващо значение е почвата.

Препоръчително е тя да е дълбока, влагоемна, топла, добре аерирана, с добра структура, и богата на хранителни вещества.

Възможни са различни схеми

Разстоянието на засаждане зависи и от хибрида

При доматите могат да се използват различни схеми на засаждане. Ако на етикета на сорта или хибрида е посочена препоръка, градинарите трябва да се съобразят с нея.

Ориентировъчно могат да се дадат различни схеми на засаждане. Ето и най-прилаганите в любителските градини:

За високостъблените сортове домати е подходяща браздова схема, с разстояние 75-80 см между редовете и 35-40 см между растенията в реда.

При лентова схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.

При отглеждане на нискостъблени сортове домати се препоръчват двуредови ленти с разстояние между лентите 80-90 см, между редовете в лентата - 50-60 см, а между растенията в реда - 25-30 см.

Отгледани са чрез разсад

Избират се само здрави растения

Доматите от ранното и средноранното производство, а често и от късното, се отглеждат чрез пикиран разсад.

Изключение правят доматите от т. нар. директна сеитба.

Препоръчително е доматите да се засаждат в градината, когато температурата на почвата на дълбочина в 10 см е достигнала стойности 14-15 градуса.

Засаждат се здрави, добре закалени растения, които да не са прераснали.

Обикновено разсадът е с височина 18-22 см, с къси междувъзлия, с тъмнозелен цвят.

Браздите и ямките се правят по-рано

Предварително се изкопават посадъчни ямки или се отварят бразди, според схемата на засаждане.

Растенията се засаждат почти на същата дълбочина, на която са били в разсадните съдове.

Ако разсадът е прераснал, трябва да се засади на малко по-голяма дълбочина, като се зарови и част от стъблото.

След засаждането растенията се поливат. Следващата поливка обикновено се извършва след седмица.

ИДЕАЛНИЯТ РАЗСАД

За засаждане се използва 60-70-дневен разсад. Растенията са с късо и дебело стъбло, както и с добре развити корени.

Разсадът трябва да е много добре закален, за да може да се справи със стреса при презасаждането.

Опорни колчета или конструкция

Още със засаждането в ямката се поставя и опорното колче. Така корените не се нараняват, което може да се случи, ако колчето се забие по-късно.

При отглеждане на повече домати, може да се изгради и цялостна опорна конструкция. И тя се прави едновременно със засаждането на растенията.

Всяко растение внимателно се притъпква около стъблото, за да се осъществи по-добър контакт между корените и почвата.

Накрая се полива, като е препоръчително водата да е престояла.

Сеитба на домати директно в лехата

И в любителското зеленчукопроизводство има практика за директна сеитба на домати.

Тя се препоръчва предимно за доматите, които ще се използват за консервиране в края на сезона.

За да се пристъпи към сеитба, почвата трябва да е много добре затоплена. Затова и сроковете са различни в отделните райони на страната.

Как да се направи:

Почвата се обработва много добре, за да се създадат добри условия за семената.

Във всяко гнездо се поставят по 2-3 семена.

Дълбочината на сеитба е 2-3 см.

Почвата се притъпква леко и се оросява.

Напояването е основна грижа

С водата не бива да се прекалява

Една от най-важните грижи е поливането на доматите. Честотата на поливките се съобразява с времето и валежите през вегетацията.

При по-леки почви се полива по-често.

Колко вода искат

Доматите са много взискателни към влагата в почвата. През почти цялата вегетация тя трябва да бъде около 70% от ППВ (пределна полска влагоемност), а през периода на плододаване - над 80% от ППВ.

Правилото е, че до започване на беритбата се полива по-рядко, а след това - повече. По време на образуването на плодовете, растенията имат по-голяма нужда от вода.

Като цяло с количеството вода не бива да се прекалява. Прекомерното овлажняване на почвата влияе неблагоприятно върху развитието на растенията.

Ако имате възможност, добре е да си изградите капкова система за напояване.

Най-добре е маркучите да се положат преди засаждането на доматите.

РЕДОВНО ОКОПАВАНЕ

С обработката се подобрява топлинния и въздушно-газовия режим на почвата.

В началните етапи от развитието на растенията се правят няколко окопавания на почвата. Обикновено това е след поливка и леко просъхване на повърхностния слой. То е на дълбочина 8-10 см, като се внимава да не се засегне кореновата система.

Торене - за образуване на качествени плодове

Задължително се внасят макро- и микроелементи

Подхранването на растенията се извършва с минерални и органични торове. Задължително се внасят основните макроелементи - азот, фосфор и калий. Част от тях се дават през есента с основната обработка на почвата, а азотните се внасят на няколко пъти - при засаждането и през вегетацията.

Доматите много добре се повлияват от листно торене с продукти, които освен макро- съдържат и микроелементи. Те лесно се усвояват от растенията, а и коригират дефицити. Например през август, когато плододават усилено, растенията се нуждаят от калий.

Елементът се дава с листно подхранване, което осигурява и други необходими хранителни вещество.

При засаждането

В посадъчните ямки при засаждането се поставя азотен тор.

През вегетацията растенията също се подхранват. Тогава е най-лесно да се внасят листни торове.

Още от Зеленчуци
0

След разсаждането е необходимо редовно да поливате лука, за да се осигурят подходящи условия за нарастване на луковицата. Препоръчително е да направите и няколко окопавания на растенията - до 3 пъти.

0

Основният неприятел за доматите са листните въшки. Ето защо при при появата им е необходимо да започнете да пръскате. Може да използвате един от следните инсектициди: актара - 0.007% или 0.

0

Може да причини тотални загуби Доматеният миниращ молец е установен през 2009 г. с помощта на феромонови уловки в Южна България. Постепенно се разпространява в цялата страна и вече се очертава като

0

Трябва да знаете, че пиперът е доста капризен по отношение на поливките. Растенията страдат както от недостиг, така и от излишък на вода. Освен това поливането оказва влияние върху качеството и

0

Крес салатата може да се отглежда много лесно и без особени затруднения. Подходяща е за култивиране както в градината, така и вкъщи или на терасата в подходящи съдове. Културата е невзискателна.

Последни новини
0

Проливният дъжд тази вечер наводни къщи в село Горско Ново село в община Златарица. Прелива микроязовирът в село Росно, няма опасност за населеното място, увери кметът на Златарица Пенчо Чанев,

0

Общо 34,5 л/кв.м дъжд паднаха за малко повече от час в късния следобед в Русе, като средномесечната норма за юни е 85 л/кв.м., съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

0

Кои са нестандартните методи разяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.  1.Привеждане на семейството в състояние на гол рой.

0

Бялата американска пеперуда напада повече от 200 растителни вида овощни и широколистни дървета и храсти. При овошките най-силно вреди по череша, орех, черница, ябълка, слива, круша, дюля, вишна,

0

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът ви е много общ, затова Ви препоръчваме да прочетете препоръките на агрометеоролога, публикувани в нашия сайт. Ето и линк към публикацията: www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/7483383
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на Гърция кълне рефера Бужсаим в биографията си години след 0:4 Датата 26 юни 1994 г. трябва да бъде напомняна постоянно като 17 ноември, когато бихме Франция на “Парк де Пренс”. Защото след 6 равенства и 10 загуби на световни първенства записваме победа. И то не каква да е, а разгромна. На “Солджър Фийлд” в Чикаго разбихме дебютанта

Сериалът ще е част от “Празникът на българското кино в Рим” Владо Карамазов и Теодора Духовникова - най-красивата екранна двойка, заминава за Рим заради общия си сериал “Дяволското гърло”. Месец след финала ѝ криминалната поредица на Нова тв ще бъде представена за първи път пред международна публика.

В Тетевен се проведе поредният турнир за служители от системата на МВР с благотворителна цел за набиране на средства за семейства и деца на пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители за купата на корпорация “Развитие”, която заедно с ЦКБ “Сила”, “Енекод” и “Мусала Иншурънс” е спонсор на мероприятието.