Не изисква специални грижи, а само контрол

Текомарията е лиана, която у нас може да се отглежда само в саксия. Което всъщност е голямо предимство. Тя предлага обилен яркооранжев или жълт цъфтеж през голяма част от годината, а в замяна не изисква много.

Чрез подрязване може да се оформя като храст и дръвче с различни размери. По желание може да се остави да расте свободно, така стъблата могат да достигнат доста голяма дължина. Цветовете ѝ са с интересна фуниевидна форма, имат приятен аромат и привличат много опрашители, заради сладкия нектар, който отделят.

Tecomaria capensis не издържа минусови температури, но пък се чувства добре в дома през зимата в някое светло и хладно ъгълче. Като тропическо растение тя предпочита изцяло слънчеви изложения, но би се справила с частично засенчване през топлата част от годината. Най-хубавото е, че няма претенции към почвата.

Ако я оставите да прояви увивния си характер, задължително ѝ осигурете опора и помагайте да се увива. Текомарията ще расте бързо, ако се полива често и се подхранва редовно.