Най-важно е да се научите да “четете” отрано сигналите за появата ѝ

Кой ли лозар не е проплаквал от брашнянката. Почти всеки е наясно, че това е една много сериозна болест с неприятни последствия за реколтата.

По пътя си напада всичко - листа, леторасти и особено гроздове.

Чувствителността спрямо тази мана на лозите до голяма степен зависи от сорта, който отглеждате.

А относно климатичните условия, трябва да сте подготвени, че топло време с висока относителна влажност на въздуха най-силно благоприятства заразяванията и развитието й.

И само при температури извън интервала 10-32°С може да сте леко спокойни, че е налице ограничаващ фактор за развитието на гъбата.

Честите валежи, както сега са се задали, за съжаление помагат да плъзва заразата, но все пак обикновено водят до по-слабо нападение.

Петурите

Първият забележим признак е лекото накъдряне по периферията на петурите. То е последвано от образуването на жълтеникави петна със сивобял нежен налеп, но под него тъканите некротират.

Леторастите

По зелените леторасти се образуват светлокафяви петна под формата на точковидна некроза, покрити с налеп.

Повредените не узряват добре и следващата зима често измръзват.

Ресата

По време на цъфтежа по ресата се образува обилен мицел, които причинява абортиране и изресяване.

Най-характерният признак е при по-късно нападение върху зърната. Те се покриват със сивобял налеп, под който тъканите загиват, зърната се напукват дълбоко и семките им се оголват.

Как става заразяването с опасния оидиум

Би могло да се случи в началото на вегетацията

При заразени зелени леторасти, които трябва да наблюдавате от началото на вегетацията, следете за сиви петна
При заразени зелени леторасти, които трябва да наблюдавате от началото на вегетацията, следете за сиви петна

Заразяването с брашнеста мана /оидиум/ може да стане много рано през вегетацията - всичко тръгва от мицела, който е презимувал в пъпките.

Зараза би могла да се открие и малко по-късно през периода на вегетацията.

Първите заразявания търсете по листата

или по нарастващите леторасти - обикновено това става близо до кората на многогодишната дървесина.

Първоначално оглеждайте за белезникавосив прашест или брашнян налеп.

При зърната, които са били нападнати в по-ранна фаза, проверете за засъхване и внимавайте, защото то много бързо преминава по чепките и те падат на земята с разцепени зърна
При зърната, които са били нападнати в по-ранна фаза, проверете за засъхване и внимавайте, защото то много бързо преминава по чепките и те падат на земята с разцепени зърна

А при зърната, които са били нападнати в по-ранна фаза следете за засъхване но внимавайте, защото то много бързо преминава по целите чепки и те безмилостно падат на земята с разцепени зърна.

Заразяванията по наедрели зърна са най-опасни - водят до откъсване на ципата в резултат на разрастване на месестата част. При по-слаба степен на нападение петната по зърната влошават външния вид. Заразените зелените леторасти имат сивкави петна, а нападнатите дръжки на листа и чепки стават чупливи.

Правете мониторинг и за първите симптоми

Задължително е при най-чувствителните сортове

Редовният мониторинг е най-полезното нещо за лозите, а и за вашето спокойствие и реколтата

Редовният мониторинг е най-полезното нещо за лозите, а и за вашето спокойствие и реколтата

Имате ли сортове, които не са от издръжливите на опасни болести, знайте, че задължително трябва да следите ежедневно за евентуална проява на признаци.

И ли казано по-сложно и по научному - да правите мониторинг

А когато се стигне до пръскане, което при лозите срещу тези болести е неизбежно, научете стриктно сроковете за третиране

Трябва да бъдат съсредоточени в два периода:

първият - по време на ранния период на растеж,

вторият - между цъфтежа и началото на узряване, когато гроздовете са най-застрашени.

Внимание!

Чепките са силно уязвими на заразяване непосредствено след тяхното образуване.

Тогава зърната са с едрина 2-3 мм в диаметър.

Риск има и по време на тяхното нарастване до затваряне на гроздовете.

Важно за контрола над инфекцията е ликвидирането на зимуващата зараза. За целта се препоръчват 1-2 предцъфтежни пръскания, първото от които при дължина на леторастите 10-15 см.

Изпуснат ли се наблюденията и пръсканията, по-нататък няма смисъл за реколтата - изгубена е
Изпуснат ли се наблюденията и пръсканията, по-нататък няма смисъл за реколтата - изгубена е

Съвет:

В този случай най-добре е да бъдат използвани системни препарати с лечебно действие.

По-нататъшната борба с брашнестата мана трябва да се води най-вече превантивно, защото при масово намножаване е много трудно болестта да бъде овладяна.

Важни правила

Обикновено третиранията започват във фаза 3-6-и лист и продължават до затваряне на гроздовете.

При отглеждане на десертно грозде, когато се изисква зърната да нямат недостатъци, пръсканията да продължат до зазряване на реколтата.

Подходящите техники на прилагане и правилният избор на сроковете за третиране са фатални за ефективността на химията.

Ограничаване на оидиума

Това е възможно да стане, но как

Въздушната циркулация и слънчевото греене предотвратяват до голяма степен подобна картина в лозето

Въздушната циркулация и слънчевото греене предотвратяват до голяма степен подобна картина в лозето

Това може да стане с добра въздушна циркулация и слънчево изложение. С откриване на лозите и асмите.

То зависи и от ориентацията на редовете, където не може да се влияе.

Много полезни могат да бъдат и подходящите формировки.

Европейските добри практики за растителна защита, приети и у нас, налагат да се предотвратява първо разпространението на болестта, което произтича от първоначалните заразявания.

Става чрез предпазните третирания.

Работният разтвор, който ще приготвяте

Фаза, в която гроздовата реколта може да бъде спасена при започване на редовна химическа борба
Фаза, в която гроздовата реколта може да бъде спасена при започване на редовна химическа борба

Работният разтвор, който ще си приготвяте сами за лозите и асмите, трябва да отговаря на две много важни условия.

На първо място трябва да е качествено приготвен.

На второ - пръскачката ви трябва да осигурява идеално покритие на частите на растенията.

На пазара у нас вече има редица фунгициди, които са много ефикасни в борбата срещу брашнеста мана.

Има контактни, системни и локално системни. Но и те изискват третиранията да бъдат повтаряни през 8-14 дни в зависимост от вида на използвания продукт.

Лозата е от най-пръсканите растения. Броят на необходимите пръскания срещу брашнеста мана може да варира от 3 до 8. Зависи от сорта, метеорологичните условия, заразата и фунгицида.

Препаратите!

Предвидете как да ги редувате

Вивандо е фунгицид, който е уникален защитник от брашнеста мана. Действа цели 14 дни при ниска доза и спира образуването на нови спори

Вивандо е фунгицид, който е уникален защитник от брашнеста мана. Действа цели 14 дни при ниска доза и спира образуването на нови спори

Най-важната особеност в препоръките за лозарите, както и за хоби стопаните на лози и асми, е да ограничават броя на третиранията с продукти от една и съща химична група.

Да прилагат програми, които включват фунгициди с различен биохимичен механизъм на действие.

Важно е продуктите да се използват и превантивно: първо, за да се постигне добра ефикасност, и второ - за да се намали рискът от поява на устойчиви популации.

За новите иновативни фунгициди на компаниите, които гарантират по-голяма ефикасност, е силно препоръчително с тях да не се надвишават три третирания за един вегетационен период.

Задължително да се ползва препоръчаната доза, дори и при комбинации с други видовепрепарати. 

Ако мана се развихри

Дава път и на брашнестата

През юни 2017 г. в.“Старият мост” в Свиленград даде думата на агроном от “Катарджина”, а той даде най-полезните съвети за пръскане срещу масовото нападение на мана

През юни 2017 г. в.“Старият мост” в Свиленград даде думата на агроном от “Катарджина”, а той даде най-полезните съвети за пръскане срещу масовото нападение на мана

Тук ще отворим само дума за обикновената мана, която отваря пътя на брашнестата, а по-късно ще обясним подробно и за нея.

Когато тя се разшета из лозята при благоприятни условия, спирка няма.

Ще ви дадем и пример, за да е като обеца на ухото: болестта така се беше развихрила по масивите в общините Свиленград и Любимец, и техни съседни, през 2017 г., че сериозно заплаши и провали част от реколтата.

Гъбата напада мощно и листата, и гроздовете.

Най-опасни се оказват условията, последвани от топлина и изпарения

Те са добре дошли за развитието ѝ.

В такива случаи агрономите препоръчват Ридомил Голд, Верита, Профайлър и др., като се пръска през седем дни.

Добре е да се направи и едно последно третиране с бордолезов разтвор, поради неговата висока прилепимост и задържане върху третираната повърхност.

Много често в такива случаи след известно време лозята се оказват натиснати и от брашнестата мана. При такава обстановка да се пръска с висококачествени препарати, на които повече може да се разчита да спрат развитието на мана и да спасят част от гроздето.