Как да се грижим за нежната мимоза

13 април 2019
Цветя
10035
1 2 3 4 5 6 7
 

Семейство бобови отново ни изумява

В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно.

Тя е нежна и срамежлива. Тя е лесна за отглеждане и много ефектна.

Тя е онова изумяващо деца и възрастни храстче, което реагира при допир и мигновено прибира листенцата си. Тя е Mimosa pudica или Срамежливата мимоза.

Реакцията й е много нетипична за познатия ни растителен свят, затова малки и големи се дивят. Но запомнете, не бива да гъделичкате често срамежливката, бързо се изтощава. 

Стартът е много важен

Трябва да е топло, а има и други тънкости

Срамежливка идва от топли страни. Там дори е обявена за досаден плевел, което не пречи у нас да се цени високо като декоративно саксийно цвете.

Мимоза рядко се намира в търговската мрежа, затова, ако я искате, трябва да си я отгледате от семенце.

Самото засяване с нищо не се различава от познатите ни техники. Тънкият момент е да стимулирате семената да поникнат бързо.

На помощ идва добре познатото рътене (накисване на семената за определен период от време - в случая около 24 часа са достатъчни). След него - по-непознатата скарификация (повърхностно нараняване на твърдата семенна обвивка за улесняване на покълването).

Така подготвените семена се засяват в малки саксийки в групи по 3-5 броя. Не е нужно да ги поставяте дълбоко или да ги покривате прекалено - 3 мм са достатъчни.

Поддържайте почвата влажна и осигурете много светлина. Температурата не бива да пада под 21 градуса, защото ще се забави поникването. Добре подготвените семена ще покълнат за седмица-две.

Ще цъфти през лятото

Няма смисъл да я пазите за догодина

Засейте семената сега и изнесете младите растения в градината или на балкона, когато времето трайно се затопли.

Изберете слънчево място или такова, което се засенчва в следобедните часове.

Поддържайте почвата влажна и честичко я аерирайте.

Може да подхранвате ведъж месечно с двойно разреден концентрат от комплексен тор за цъфтящи растения.

Ако някое стъбълце започне да гони слънцето, спокойно можете да го отрежете.

Мимозата ще разцъфти с прелестни розови пухчета лятото. Когато цветовете прецъфтят, ще се оформят семенни кутийки, от които можете да си съберете семена за следващата година. Оставете кутийките да узреят добре върху растението.

Няма смисъл да я съхранявате през зимата.

При липса на достатъчно светлина и топлина срамежливката линее и се мъчи. Затова в края на есента се примирете и я оставете да отмре сама. 

Големите братовчедки са за градината

Албицията мръзне в млада възраст

Обикновено препоръчваме да засаждате дръвчета есента или в ранна пролет. Е, при албицията не го правете!

Нашите зими и повратни мразове са пагубни за младите растения, особено ако не са се прихванали добре. А дръвчетата са сравнително скъпи.

Изберете защитено място от ветрове и течения. Едни от най-важните условия за успешно отглеждане на коприненото дърво са защитеното и слънчево място.

Поливайте редовно, докато се прихване, както и през летните жеги. Сигурен знак, че растението има нужда от вода, е затварянето на листенцата.

Едно обилно подхранване с бавноразградим тор в началото на сезона е достатъчно. Ако искате изобилие от цветове, внесете тор за цъфтящи дървета и храсти.

През първите една-две години може да се наложи да "обличате" фиданката с топло зимно якенце. След третата или четвъртата година няма да е необходимо.

Албицията е като чадър

Не се престаравайте с грижите за нея

През първите години дървото ще има нужда от опорно колче. Когато стволът заякне достатъчно, може да го отстраните.

Естествената форма на короната на албицията наподобява чадър.

Трудно ще е да я оформите по друг начин, но няма и нужда.

Резитбите, за които трябва да се подготвите, са почистване на счупени или повредени клонки. Това е! Ако евентуално избие някое младо стъбло от основата на дървото, спокойно го отстранете.

Албицията може да се отглежда практически сама. Много често градинарите се оплакват, че не успяват да се справят с нея. Съветваме ви да не се престаравате с грижите, защото понякога именно прекаленото обгрижване води до повечепроблеми. 

Облечена в сребро, а цъфти в злато

Acacia dealbata е за ценители и колекционери

Вечно зелена и с нестандартно облистване тази братовчедка се появи сравнително скоро на пазара у нас.

И веднага внесе смут и много въпроси.

Напътствията за отглеждането й са доста противоречиви. Според едни търговци не мръзне, според други издържа отрицателни температури до около -9 градуса, а пък трети твърдят, че дори една слана може да й навреди много.

Къде е истината не знаем с точност, но за по-сигурно препоръчваме да я отглеждате в контейнер.

Вечно зелената мимоза притежава нежна сребърна до синьо оцветена листна маса и може да цъфти два пъти годишно. Цветовете й са наситено жълти, събрани в голямо съцветие. Използват се във флористиката и в парфюмерийната промишленост. Листата пък намират приложение в индийското ястие чътни.

Изберете ѝ най-слънчево и специално място

Бъдете готови за резитба, щом прецъфти

Евтин вариант да се сдобиете с растението е да засеете семена.

Трудно се намират, но не е невъзможно. По-скъпо, но и по-сигурно все пак е да си купите развито растение. Цените започват от 10 лв и варират спрямо размера.

Контейнерното отглеждане на Acacia dealbata не е толкова трудно, стига да знаете какво да правите и кога.

Растението изисква редовни поливки без задържане на излишна влага.

Почвеният субстрат трябва да е с повече пясък и много добър дренаж. Избягвайте глинестите почви.

Задължително изберете най-специалното и слънчево място. Разположете саксията така, че да е близо до вас, когато почивате в градината или на балкона. Първият разцъфнал цвят ще ароматизира всичко наоколо.

След прецъфтяване е време за лека резитба. Отстранете върховете на изцъфтелите клонки или оформете дръвчето, както намерите за добре. Ако закъснеете, по-добре не режете, защото няма да се радвате на следващия цъфтеж.

За подхранване може да се мисли през пролетта, но не е задължително.

За да съхраните вечнозеленото дръвче зимата е достатъчно да го приберете в хладно и добре осветено помещение. Не забравяйте да поливате от време на време. Не позволявайте температурата да пада под нулата, защото ще изгубите красавицата.

И да! Знаем, че грешим като наричаме една акация мимоза, но ботаниците ще ни простят. 

Още от Цветя
0

На Цветница окичваме на входната врата венче от върбова клонка. Традицията повелява, че осветеното клонче предпазва дома от болести и зло. Вярва се, че тя внася здраве,

0

Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен.

0

Здравейте! Наскоро се сдобих с къща в почти изоставено българско село. Ще отглеждам чиста храна, а искам да си направя и малък пчелин. Колебая се какви растения да засадя около кошерите,

0

За трета поредна година ще се проведе любителски курс по билкарство от 11 май до 6 юни 2019 г. в София. Времето на провеждане е съобразено с периода на активния цъфтеж на лечебните растения – през

0

Всеки човек рано или късно се сблъсква с безсънието. Дори само една нощ да не се наспим пълноценно това се отразява на тонуса и настроението ни на следващия ден.

Последни новини
0

Осигурете им сено за закуска Специалистите препоръчват да започнете да изкарвате овцете на паша, когато тревата достигне височина от 10-12 см и след като животните са добре охранени.

0

Увеличават се ставките за "доктор" на 300 лв. и за "доктор на науките" - на 450 лв. Дирекционният и управителния съвет на Селскостопанска академия обсъдиха методика за определяна не бюджетите на

0

Стани член на Национална селска мрежа - такъв призи публикува МЗХГ на страницата си. Обяснява се, че желаещите да се присъединят към Национална селска мрежа /НСМ/ могат да попълнят заявка за

0

Личи от заповед на аграрния министър Толкова ще получават земеделските производители за единица площ, които имат право на подпомагане по схемата за селскостопански практики,

0

Аграрният износ на страната ни е достигнал 4,5-5 млрд евро, а положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Певецът направи голям концерт в зала 1 на НДК, която бе напълно разпродадена Георги Христов пя за първи път в София от 2015 г. Концертът се състоя на 23 април в зала 1 на НДК и бе напълно разпродаден седмици по-рано. Заради големия интерес популярният изпълнител пусна допълнителни билети, освобождавайки местата в оркестрината,

l Строителната компания потвърди автентичносттана документите. Дали ги на икономическа полиция l Прокуратурата: Не сме искали, нито сме възлагалина други органи да изискват подобни списъци 413 сделки с имоти и 416 имена на купувачи - това е реалният, пълен списък на продадените от строителната компания “Артекс” апартаменти и гаражи за периода

Реджо Емилия стана първият град в Италия, който въведе официално трети пол, или gender free, на територията си. Със специален протокол кметството разреши поставянето на табелки “неутрален” на тоалетните до тези за жени и мъже в сградите си. Разрешава се и въвеждането на опцията “друг” освен тези за мъж и жена във всички въпросници и анкети,