Как да се грижим за нежната мимоза

13 април 2019
Цветя
15039
1 2 3 4 5 6 7
 

Семейство бобови отново ни изумява

В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно.

Тя е нежна и срамежлива. Тя е лесна за отглеждане и много ефектна.

Тя е онова изумяващо деца и възрастни храстче, което реагира при допир и мигновено прибира листенцата си. Тя е Mimosa pudica или Срамежливата мимоза.

Реакцията й е много нетипична за познатия ни растителен свят, затова малки и големи се дивят. Но запомнете, не бива да гъделичкате често срамежливката, бързо се изтощава. 

Стартът е много важен

Трябва да е топло, а има и други тънкости

Срамежливка идва от топли страни. Там дори е обявена за досаден плевел, което не пречи у нас да се цени високо като декоративно саксийно цвете.

Мимоза рядко се намира в търговската мрежа, затова, ако я искате, трябва да си я отгледате от семенце.

Самото засяване с нищо не се различава от познатите ни техники. Тънкият момент е да стимулирате семената да поникнат бързо.

На помощ идва добре познатото рътене (накисване на семената за определен период от време - в случая около 24 часа са достатъчни). След него - по-непознатата скарификация (повърхностно нараняване на твърдата семенна обвивка за улесняване на покълването).

Така подготвените семена се засяват в малки саксийки в групи по 3-5 броя. Не е нужно да ги поставяте дълбоко или да ги покривате прекалено - 3 мм са достатъчни.

Поддържайте почвата влажна и осигурете много светлина. Температурата не бива да пада под 21 градуса, защото ще се забави поникването. Добре подготвените семена ще покълнат за седмица-две.

Ще цъфти през лятото

Няма смисъл да я пазите за догодина

Засейте семената сега и изнесете младите растения в градината или на балкона, когато времето трайно се затопли.

Изберете слънчево място или такова, което се засенчва в следобедните часове.

Поддържайте почвата влажна и честичко я аерирайте.

Може да подхранвате ведъж месечно с двойно разреден концентрат от комплексен тор за цъфтящи растения.

Ако някое стъбълце започне да гони слънцето, спокойно можете да го отрежете.

Мимозата ще разцъфти с прелестни розови пухчета лятото. Когато цветовете прецъфтят, ще се оформят семенни кутийки, от които можете да си съберете семена за следващата година. Оставете кутийките да узреят добре върху растението.

Няма смисъл да я съхранявате през зимата.

При липса на достатъчно светлина и топлина срамежливката линее и се мъчи. Затова в края на есента се примирете и я оставете да отмре сама. 

Големите братовчедки са за градината

Албицията мръзне в млада възраст

Обикновено препоръчваме да засаждате дръвчета есента или в ранна пролет. Е, при албицията не го правете!

Нашите зими и повратни мразове са пагубни за младите растения, особено ако не са се прихванали добре. А дръвчетата са сравнително скъпи.

Изберете защитено място от ветрове и течения. Едни от най-важните условия за успешно отглеждане на коприненото дърво са защитеното и слънчево място.

Поливайте редовно, докато се прихване, както и през летните жеги. Сигурен знак, че растението има нужда от вода, е затварянето на листенцата.

Едно обилно подхранване с бавноразградим тор в началото на сезона е достатъчно. Ако искате изобилие от цветове, внесете тор за цъфтящи дървета и храсти.

През първите една-две години може да се наложи да "обличате" фиданката с топло зимно якенце. След третата или четвъртата година няма да е необходимо.

Албицията е като чадър

Не се престаравайте с грижите за нея

През първите години дървото ще има нужда от опорно колче. Когато стволът заякне достатъчно, може да го отстраните.

Естествената форма на короната на албицията наподобява чадър.

Трудно ще е да я оформите по друг начин, но няма и нужда.

Резитбите, за които трябва да се подготвите, са почистване на счупени или повредени клонки. Това е! Ако евентуално избие някое младо стъбло от основата на дървото, спокойно го отстранете.

Албицията може да се отглежда практически сама. Много често градинарите се оплакват, че не успяват да се справят с нея. Съветваме ви да не се престаравате с грижите, защото понякога именно прекаленото обгрижване води до повечепроблеми. 

Облечена в сребро, а цъфти в злато

Acacia dealbata е за ценители и колекционери

Вечно зелена и с нестандартно облистване тази братовчедка се появи сравнително скоро на пазара у нас.

И веднага внесе смут и много въпроси.

Напътствията за отглеждането й са доста противоречиви. Според едни търговци не мръзне, според други издържа отрицателни температури до около -9 градуса, а пък трети твърдят, че дори една слана може да й навреди много.

Къде е истината не знаем с точност, но за по-сигурно препоръчваме да я отглеждате в контейнер.

Вечно зелената мимоза притежава нежна сребърна до синьо оцветена листна маса и може да цъфти два пъти годишно. Цветовете й са наситено жълти, събрани в голямо съцветие. Използват се във флористиката и в парфюмерийната промишленост. Листата пък намират приложение в индийското ястие чътни.

Изберете ѝ най-слънчево и специално място

Бъдете готови за резитба, щом прецъфти

Евтин вариант да се сдобиете с растението е да засеете семена.

Трудно се намират, но не е невъзможно. По-скъпо, но и по-сигурно все пак е да си купите развито растение. Цените започват от 10 лв и варират спрямо размера.

Контейнерното отглеждане на Acacia dealbata не е толкова трудно, стига да знаете какво да правите и кога.

Растението изисква редовни поливки без задържане на излишна влага.

Почвеният субстрат трябва да е с повече пясък и много добър дренаж. Избягвайте глинестите почви.

Задължително изберете най-специалното и слънчево място. Разположете саксията така, че да е близо до вас, когато почивате в градината или на балкона. Първият разцъфнал цвят ще ароматизира всичко наоколо.

След прецъфтяване е време за лека резитба. Отстранете върховете на изцъфтелите клонки или оформете дръвчето, както намерите за добре. Ако закъснеете, по-добре не режете, защото няма да се радвате на следващия цъфтеж.

За подхранване може да се мисли през пролетта, но не е задължително.

За да съхраните вечнозеленото дръвче зимата е достатъчно да го приберете в хладно и добре осветено помещение. Не забравяйте да поливате от време на време. Не позволявайте температурата да пада под нулата, защото ще изгубите красавицата.

И да! Знаем, че грешим като наричаме една акация мимоза, но ботаниците ще ни простят. 

Още от Цветя
0

"Открити градини" е една много интересна кампания в Швейцария, която пробива път като алтернативен туризъм.  Частни градини в различни краища на страната отварят врати за гости,

0

Помните ли японските играчки тамагочи, които трябва да бъдат "хранени", "обличани" и т.н.? Сега базираното в Люксембург студио Mu-Design създаде на същия принцип саксия,

0

Розата е най-любимото цвете, запазило славата си през векове и поколения. Тя е цветето, което буди интерес и възхищение в колекционери и хоби градинари.

0

Цветовете са дребни и жълти Името на цветето идва от немски - "edel" oзначава благороден, а "weiss"- бял. В семейството има над 30 представителя, разпространени предимно в Европа и Азия.

0

Искало ли ви се е някога да се пренесете високо в планината? Някъде там, където е тихо и спокойно, където да бъдете заобиколени само от природата и нейните стихии и красоти, далеч от хората?

Последни новини
0

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

0

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

0

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

0

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

0

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мистериозният българин в екипа на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е Живка Петкова, една от сънародничките ни най-тясно свързани с пътя на България към и в Европейския съюз. Последната ѝ длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Фон дер Лайен,

Двоен стъклен съд за питие и лед - атракция в изложбата “Алкохол и амбалаж” “В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празнични и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето.

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на