Стевията е добре позната като подсладител, но без захар. Всички, които обичат сладичко, но искат то да е здравословно, в това число и диабетиците, използват билката в ежедневния си хранителен режим във свежо състояние, изсушена, прахообразна, течна или в друга форма. Можем ли обаче да я отглеждаме сами и как да стане това?

Бързите факти за стевията гласят:

0 Многогодишно неустойчиво на студ растение;

0 Предпочита:

  • добре дренирана почва;
  • слънчево до частично засенчено място;
  • умерени до високи положителни температури;
  • разстояние от растение до растение – 35-40 см;
  • Подхранване най-често не е необходимо;
  • Редовни резитби са препоръчителни;
  • Беритба се извършва през цялата топла част от годината преди цъфтеж;
  • Да се пази от охлюви и листни въшки;

Може ли от семенце?

Да. Всяко растение води началото си от семенце. Но! В някои случаи, както е и със стевията, сеитбата означава доста повече усилия, време и не много голям добив в условия на умерен климат, какъвто е нашият.

Все пак, ако искате да отгледате стевия от семена, трябва да знаете, че поникването може да отнеме 20 и повече дни. Семената трябва да се засеят внимателно във фин субстрат и на закрито, за да могат да се контролират, доколкото е възможно, всички фактори на средата.

Получените млади растения се засаждат на постоянно място след преминаване на опасността от повратни мразове с разстояния от растение до растение не по-малко от 30-40 сантиметра.

В градината и на балкона

Както посочихме по-горе, мястото на естествения подсладител в градината или на балкона трябва да е слънчево или съвсем леко засенчено. Най-добре това да е в следобедните и най-горещите часове от деня. Всъщност тази препоръка е приложима за огромен брой лечебни, подправъчни, украсни и други растения.

Растението може да се отглежда както директно в градината, така и в саксия на балкона. Целият растеж трябва да бъде съпътстван от редовни резитби. Така хем се отлага цъфтежът, хем се получават добри реколти от сладки листенца, хем растенията се сгъстяват все повече и повече и растат на ширина, а не на височина.

Ако стевията, отгледана в контейнер, бъде прибрана през зимата на топло и светло, тя ще продължи да расте, макар и бавно. През следващата година това растение може да бъде използвано за размножаване по вегетативен начин.

Използваемата част са листата

Сладостта, която всички така обичаме, в стевията е най-концентрирана в листата и младите стъбла. С други думи, ако искате да подсладите разхладителните напитки през лятото, спокойно може да използвате няколко листенца в свежо състояние.

Листа могат да се берат през цялата вегетация на растенията, а най-високо е съдържанието на захари през есента, когато температурите започнат да падат. Имайте предвид, че започне ли образуването на цветове, вкусовите качества на билката се влошават.

При големи количества е най-лесно те да бъдат съхранени дългосрочно, като се изсушат. Сушенето да става на сянка, а не на слънце. Щом листата и стъблата започнат да хрущят при стискане с ръка, може да бъдат прибрани.
Снимка: 03-4