Вредни ли са наистина лишеите за дърветата?

09 април 2019
Растениевъдство
18855
1 2 3 4 5
 

Боряна Плашкова

Много хора вярват, че когато по болното им дърво има лишеи, именно те са причината за лошото му състояние. Това обаче е невъзможно и е много вероятно лишеите да са били върху него още преди то да се разболее. Лишеите, както и мъховете, са непаразитни организми, колонизиращи кората на дърветата, камъните и други твърди повърхности. Те често биват бъркани с причинители на болести, но за щастие не нанасят никаква вреда на растенията, върху които живеят.

Лишеите представляват симбиоза между гъби, зелени водорасли и/или цианобактерии. Организмите съществуват като едно цяло, на базата на симбиотични взаимоотношения. Лишеите са едни от първите организми, заселили се на сушата, успели чрез взаимни усилия да пренесат живота извън океана. Както гъбите, така и водораслите в тялото на лишея осигуряват нещо необходимо за другия организъм, без това да нанася вреда върху растението.

Гъбата заема до 80% от тялото на лишея, като образува външната му повърхност, осигурявайки му структура и защита, абсорбира влагата и улавя фини минерални частици от въздуха. Тъй като не могат да произвеждат собствената си храна, те са зависими от водораслите и цианобактериите, които да им я осигуряват. Те притежават зеления пигмент хлорофил, който е необходим за процеса фотосинтеза, чрез който си набавят въглехидрати. Кората на дървото не е източник на хранителни вещества за тях, а само повърхност за която се закрепват, без да навлизавт в дълбочина.

Видовете лишеи достигат до 20 хиляди и силно варират по цвят, форма и размер. През лятото листата на дърветата осигуряват сянка за тях, спомагайки запазването на влагата за първоначалното им развитие, а след листопада се засилва притокът на светлина и те продължават да нарастват през зимните месеци.

Лишеите всъщност имат многобройни ползи:

- играят важна екологична роля на заселници-пионери на територии, в които малко други организми биха оцелели, тъй като се нуждаят само от гола скала, слънце и влага.

- служат като индикатор за замърсяването на околната среда. Способни са да оцеляват в екстремни студове, горещини и суши, но при високо ниво на замърсяване на въздуха постепенно спират на нарастват и в последствие отмират. В процеса на фотосинтезата, те приемат въглероден диоксид от въздуха и отделят кислород, а в същото време задържат в себе си и големи количества от замърсителите.

- Много животни, като например елени, диви кози и дори жаби, ги използват като източник на храна; ларвите на хищните насекоми, наречени златоочици, ги използват за камуфлаж, а пък за птиците и за някои дребни бозайници са полезен материал за строене на гнезда.

- По време на историческото развитие на цивилазиите, те са били използвани за естесвен оцветител на тъкани. Днес също се използват с тази цел, като също така влизат в състава и на индикаторната лакмусова хартия. Широко приложение намират и в медицината, поради антибактериалните си свойства и ценните витамини, които съдържат.

Единственият случай, в който могат да са вредни за дърветата

е, когато в определени тропически условия достигнат такива големи размери, че да засенчат клоните им. Добре развитите лишеи са най-очевидни върху старите или изостанали в растежа си дървета и храсти, тъй като техните клони са най-добре огрявани, поради липса на достатъчна листна маса.

Големият брой лишеи върху едно дърво, може да е симптом на влошеното му здраве, защото ако то расте достатъчно бързо, кората му се олющва с такова темпо, че да затрудни закрепването им. Например период на продължителна суша, може да забави развитието на дървото достатъчно, че да могат лесно да се заселят. Тесе възползват от забавеното му развитие, но не черпят от неговите ресурси. В такъв случай, то най-често има проблеми с кореновата система, с неблагоприятните екологични фактори или с развиваща се инфекция, причинена от бактерии, вируси или други видове гъби.

Инфекциите, причинявани от видовете гъби, които не живеят в симбиотични отношения с други организми, могат да доведат до смъртта и последващото разлагане на материята на вашите дървета. Тези гъби, обаче са едни от малкото живи същества в природата, които са сбособни да разложат всички съединения в дървесината, като по този начин играят и важната роля на “чистачи” в екосистемите, превръщайки мъртвите в храна за живите.

Заболелите дървета най-често носят върху себе си, както лишеи, така и паразитиращи гъби. Стопаните трябва да следят редовно и внимателно за проявили се симптоми и да предприемат на време нужните мерки.

Лишеите не са част от проблема, но ако все пак, поради естетически или други причини, не са желан гост върху дърветата,

има начини и за тяхното отстраняване

Първият е механичен - чрез остъргване на кората с телена четка или дори изрязване на цели клони, но той е предпоставка за отварянето на рани и навлизането на патогени.

Вторият е химичен - използват се препарати за растителна защита на базата на мед, сяря или желязо. Пръскането се прави през пролетта, във фаза “спящи пъпки” най-често с 2 или 3%-ов бордолезов разтвор или 2% р-р на зелен камък.

Третият и най-безопасен начин е превенцията. Ежегодните просвелтяващи резитби увеличават притока на въздух към кората и подтискат прекомерното развитие на лишеите, тъй като те предпочитат по-влажна среда. От решаващо значение е и засилването на растежа на дърветата чрез редовно поливане, почвено и листно подхранване и мулчуране на почвената повърхност.

Още от Растениевъдство
0

Препоръчително е в началото на цъфтежа близо до посевите да се поставят пчелни кошери Доц. Енчо Мянушев Слънчогледът е много взискателен към хранителните вещества в почвата.

0

При съвременното интензивно земеделие продължителното торене само с минерални торове не само е недостатъчно, но и започва да нанася беди. То влошава почвеното плодородие,

0

Обещава се, че потенциалът е огромен и ще увеличи добива с десетки проценти Алма Давидова Когато Израел Талпаз приключва повече от тридесет години служба в израелската отбрана,

0

От 1,2% до 23% под нивата отпреди една година са площите за реколтиране с основните есенни култури, според оперативните данни  на Министерствотона земеделието към 11 април.

0

На 17 април 2019 г. в гр. Панагюрище ще се проведе съвместна информационна среща - семинар с демонстрация на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Пазарджик) и Селскостопанска академия

Последни новини
0

Осигурете им сено за закуска Специалистите препоръчват да започнете да изкарвате овцете на паша, когато тревата достигне височина от 10-12 см и след като животните са добре охранени.

0

Увеличават се ставките за "доктор" на 300 лв. и за "доктор на науките" - на 450 лв. Дирекционният и управителния съвет на Селскостопанска академия обсъдиха методика за определяна не бюджетите на

0

Стани член на Национална селска мрежа - такъв призи публикува МЗХГ на страницата си. Обяснява се, че желаещите да се присъединят към Национална селска мрежа /НСМ/ могат да попълнят заявка за

0

Личи от заповед на аграрния министър Толкова ще получават земеделските производители за единица площ, които имат право на подпомагане по схемата за селскостопански практики,

0

Аграрният износ на страната ни е достигнал 4,5-5 млрд евро, а положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съдът го пусна да пътува и в чужбина, Цацаров лично ще следи разследването Лидерът на ДОСТ Лютви Местан има 15 глоби за превишена скорост от 2013 г. досега. Проверка на прокуратурата показала, че на политика са издавани наказателно постановление, акт и 13 електронни фиша. За всеки от тях е плащал глоби от 100 до 300 лв.

Ерол от “Уикеда”, бившият фронтмен на “Контрол” Кольо Гилъна и Светльо Витков, който беше вокал на “Хиподил”, се събраха в нова банда. Групата се казва ЕКС, а името е съставено от първите букви в имената на членовете ѝ. Новата формация планира да прави у нас само по два ексклузивни концерта в годината. Дебютният ще бъде на 10 май в столичен клуб.

Един дядо в трамвая ми се скара, че при 35 градуса съм говорил за жеги. На него му били прохладни. Контрастът север - юг си остава драматичен като турски сериал. И както се казва - не губете кураж... предстои нов студен тираж. Навън все по̀ на талази се носи аромат на есен, печени чушки, а скоро ще надградим с кисело зеле.