Продукти: 4 картофа, 20 г печурки, 1 глава лук, 1/2 ч. лъж. сладък червен пипер, 2 суп. лъж. галета, растително масло, пресен магданоз, сол на вкус

Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на малки парченца. Залейте със студена вода и сварете. В края на варенето прибавете сол. Излейте половината от водата, добавете растителното масло и смачкайте до получаването на еднородна маса.

Измийте и нарежете гъбите. Запържете ги заедно с фино нарязания лук за 2-3 минути. Подправете със сол.

Формата за печене се намазва с масло и се поръсва с галета. Поставете слой гъби и покрийте с картофено пюре. Поръсете с червения пипер и изпечете във фурната за 10-15 минути при температура от 200 градуса.

Разделете на порции, поръсете с нарязан магданоз и сервирайте.

Постни запеканки

Постните запеканки задължително трябва да присъстват на масата. Първо, те се подготвят много бързо. Второ, готвенето им е много по-лесно, отколкото да стоиш на печката и да следиш нещо да не изгаря или изкипява. Продуктите, от които се приготвят запеканките, са в много по-полезен вид, отколкото ако са пържени. И не на последно място, при тези ястия можете да прибавяте подправки по ваш вкус, без това да вреди на техния.

Постните ястия могат да се сервират с майонеза, доматен сос и различни други сосове. А за да не ви се струват скучни ястията, разнообразете ги с пресни подправки, които сте купили от пазара.