Прекомерното азотно торене води до редица негативи, стига се и до неинфекциозни повреди

Доц. д-р Енчо Мянушев

Индуцираните от недостиг или от излишък на минерални елементи повреди се проявяват при растения, отглеждани в условия на небалансиран хранителен режим.

Дефицитът на азот предизвиква интензивна хлороза по листата на доматите, която започва от долните етажи. Жилките от долната страна на листата постепенно получават червеникав оттенък. Стъблата са по-тънки и по-твърди. Растежът на корените е редуциран.

При употреба пък на големи дози азотни торове в периода на интензивен растеж на доматените растения често се наблюдава неравномерно надебеляване в горната част на стъблото, придружено с появата на подутини, вътрешни некрози и напуквания.

Дръжките на най-горните листенца са спирално завити. Върху листата се появяват пригори. По протежение на стъблото се образуват тъмни, леко хлътнали некротични ивици.

При прилагането на още по-високи дози азотни торове корените на растенията добиват от тъмнокафяв до черен цвят и изглеждат като опърлени от огън. Надземната маса бързо увяхва и изсъхва.

Прекомерното азотно торене, съпроводено както от недостиг на фосфор и цинк, така и от интензивно поливане и силно колтучене или кършене, предизвиква т. н. неинфекциозно листно завиване по доматите

Обикновено то се проявява през втората половина на вегетационния сезон и започва от най-долните листа, като постепенно се разпростира към върха. Листните пластинки се завиват фуниевидно към горната повърхност на листенцето и по дължината на централната жилка. Листата са плътни, твърди на пипане и лесно се трошат при стискане с ръка. Цветовете на такива растения обикновено изресяват.

Етиологията на заболяването не е добре изяснена, но се счита, че причина за наблюдаваната повреда е както невъзможността за отток и разпределение на синтезираното органично вещество, така и натрупването му в тъканите. В листата на растения с признаци на листно завиване са установени значителни количества ауксин и глицин.

При внасяне на големи количества недобре угнил оборски тор или при извършване на т. н. шербетуване, отделеният амоняк може да причини пригори по листата или повърхностни некротични повреди по плодовете на растенията.

Признаци на калциев дефицит

При доматите се наблюдават често под формата на т. н. върхово гниене. Симптомите се проявяват по още зелените - най-често от втората - и от третата китка плодове, на чийто връх се формират воднисти, по-късно покафеняващи, концентрично разрастващи се петна, които могат да обхванат значителна част от повърхността.

В следствие на нея усвояването му в сравнение с другите елементи силно намалява. Тъй като калцият не се придвижва от старите към нарастващите тъкани, дефицитът му се проявява като некроза по връхната част на плодовете.

Сравнително устойчиви към върхово гниене са сортовете за преработка от серията VC. Силно чувствителен към върхово гниене е сортът Вентура.

Дефицит на магнезий

Симптомите на магнезиев недостиг са добре изразени като хлороза в междужилковото пространство, която винаги започва от периферията на най-старите листа.

Дефицит на желязо

Симптомите на железен дефицит при доматите са сравнително често наблюдавани при отглаждане в условията на леки почви. Те се изразяват като междужилкова хлороза върху най-младите листа по върховете на стъблата и колтуците.

Дефицит на бор

При отглеждането на открит терен доматите рядко страдат от борен дефицит. Проявите му се провокират при почвено засушаване. Признаците му се изразяват в почерняване на конуса на нарастване и силно разклоняване на растението, в следствие на развитието на нови колтуци, разположени по-ниско от точката на растеж.

При по-слабо изразен борен недостиг върховете на чашелистчетата при вече формираните плодове некротизират и се завиват силно навътре.

За заключение може да се отбележи, че е необходимо балансирано торене на доматите с макро- и микроелементи съобразно почвената запасеност и сортовите изисквания. Задължително е осигуряването на добър поливен режим.

При поява на признаци на хранителни дефицити през вегетационния сезон могат да се извършат коригиращи листни подхранвания с микроторове - калциев двухлорид - 0,5%, магнезиев сулфат - 0,2%, Веге или суспензионни торове от групата Лактофол, в дози и формулировки в зависимост от конкретните нужди.

Дефицит на калций
Дефицит на калций
Дефицитите или липсите на хранителни елементи се проявяват с видими признаци по растенията
Дефицитите или липсите на хранителни елементи се проявяват с видими признаци по растенията