Значението на соята се определя преди всичко от химичния състав на зърното й, което е на първо място по съдържание на протеин – около 40% и 20% мазнини. Бобовата култура е ценен растителен вид, който се използва основно в хранително-вкусовата промишленост, както и за производство на фуражи. Соята е с висока хранителна стойност, което я прави много полезна храна и за хората.

Соевите протеини са богати на незаменими аминокиселини, а освен това в състава й има витамин В комплекс, бета-каротин, а също минерали – калций, желязо и калий.

Напоследък соята се използва като важен източник на фитоестрогени и изофлавони.

Отглеждането на соя е много важно за правилното сеитбообръщение на културите, тъй като осигурява добър азотен баланс вследствие на растителните остатъци, които оставя.

Най-големите производители на соя в света са Бразилия, САЩ и Аржентина, а Европа произвежда незначителни количества. От друга страна Европа е голям вносител на соя, тъй като не използва ефективно потенциала си за производство на културата.

Включването й в сеитбообращение със житни, царевици и други култури, ще допринесе до дългосрочна устойчивост и повишаване на рентабилността на културата.

Соята е подходяща и за биологично производство.