Къде да е лозата в задния двор на къщата

28 март 2019
В лозята
14958
Няма снимка
Оставяйте достатъчно разстояние между лозовите храсти, за да могат да растат и дишат
1 2 3
 

Кък и къде правилно да се постави лозата в задния двор?

Това ни пита редовната ни читателка от Стара Загора Таня Сапунджийска.

Отговор:

Днес по къщи и вили стопаните почти не пропускат да отглеждат ловото растение и да си произвеждат собствено грозде.

Но боцването на пръчката къде да е из двора не е решение на въпроса.

Да се направи истинска лоза или асма е трудно, а често и икономически неизгодно.

Изискват се някакви знания и натрупване на опит от познавачи или съседи. Предлагаме ви нашата интерпретация на въпроса, съобразена с нивото на професионалистите и любителите.

Когато избирате място за бъдещо лозе или една лоза, трябва да вземете предвид редица важни моменти.

В условията на България и района трябва да разпределите най-топлите и осветени места във вашия двор или градина за лозата.

Ако е възможно, тези изисквания трябва да бъдат изпълнени чрез засаждане в близост до стени, огради и естествени зелени огради от източната и северната страна.

Трябва да знаете, че гроздето, въпреки че може да расте в пълна сянка, при нея няма да ви дава достатъчно плод или той ще е никакъв.

През деня лозата трябва да е под ярка слънчева светлина в продължение на поне 7 часа.

Най-големият топлоснабдител за нея е близката стена, която е с южно или югозападно изложение с прилежащи огради, които са в състояние да предпазват от студени северни и източни ветрове.

При такива условия могат да се поставят и ранозреещи сортове.

4 Трябва да знаете и това, че температурата на въздуха на различни височини над нивото на земята може да има различни стойности.

Най-топлият въздух в ярък слънчев ден се намира на височина 0-25 см.

На височина от около 1 метър тя вече спада с 1°С, а на височина два метра - с 2-3°С.

4 Ако планирате малко лозе от десетина храста, да бъдат засадени по такъв начин, че между тях да се поддържа добър микроклимат. Ако има ветрове - подходяща е шахматната подредба. 

Още от В лозята
0

Въпрос: Съпругата на Ангел Георгиев ни се обади с тревожния въпрос от какво са започнали да лепнат листата и гроздето, при положение, че редовно са пръскали с препарати по правилата.

0

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде. Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Кралицата на Великобритания Елизабет II се оплака на австралийския премиер Скот Морисън, че тревата пред Бъкингамския дворец е повредена от хеликоптерите на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Според нея по време на държавното посещение на Тръмп във Великобритания в началото на юни хеликоптерите на американския лидер кацали в

Най-добрите в света при мъжете и жените пристигат в България за европейското първенство по плажен тенис, което ще се проведе през първата седмица на месец септември в комплекс Therma Village в Кранево. Водачът в световната ранглиста при мъжете Никита Бурмакин (Русия) и №1 в света при жените София Чимати (Италия) ще играят на шампионата на Стария