Кампания 2018-2019 се очертава доста проблемна за есенниците, но вече и за пролетниците. Основната причина за това е липсата на влага в почвата. От нея културните растения се нуждаят, за да растат и да се развиват правилно, а и съответно да дадат добри добиви.

Сушата, оказва се, е почти в цялата страна. На отделни полета състоянието на пшеницата и ечемика, както и на рапицата, е по-добро, но то се дължи на по-благоприятните условия, които е имало в тези микрорайони.

В района на Пловдив и Пазарджик проблемът с влагата е много сериозен. В Южна България есенната сеитба бе извършена при изключително сухи условия. След това меката зима компенсира изоставащото развитие на пшеницата и ечемика. При рапицата положението в района бе доста различно. Полетата, където не поникнаха растения, бяха разорани още през есента. Там, където рапицата поникна, развитието й сега е сравнително добро.

Сумарната влага от дъждовете и снега от началото на септември досега в района е 130-140 литра на кубичен метър, коментира земеделският производител. В последните десетина дни падна дъжд около 5-10 л/куб. м, но той беше локален и без никакво стопанско значение. Като цяло няма влагозапасяване, а падналите досега валежи са едва 1/3 от нормалните за този период.

Тази влага е изключително недостатъчна за нормалното развитие на културите.

Особено тежко е на полетата с по-леки и бедни почви.

Пшеницата, която в момента е във фаза край на братене - начало на вретенене, е изключително стресирана. Видимо започват да отмират братя, което неминуемо ще се отрази на добива. Малко по-добро е състоянието на полетата, където почвата е по-тежка. Там има малко повече влага, но ако скоро не завали, и тук картината ще е същата.

Още за състоянието на посевите в различните райони на страната, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 март.