В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Тази проста и вкусна тиквена супа ще изпълни къщата с пикантен аромат и ще ви стопли отвътре. Тиквата се приготвя заедно с пържен лук в пилешки бульон, след което супата се смила с помощта на блендер. В края на готвенето прибавете чаша нискомаслена сметана. Тя ще придаде уникален вкус на ястието и най-важното - помага по-добре да се усвои бета-каротинът, съдържащ се в тиквага. Той е мощен антиоксидант и естествен имуностимулатор. Ако желаете, към всяка порция можете да прибавите лъжица заквасена сметана, малко настъргано сирене или крутони.

Продукти: 0,7 кг тиква, обелени и нарязани на парчета; 420 г пюре от тиква; 2 суп. лъж. масло; 1 суп. лъж. зехтин; 2 ч. чаши нарязан лук (около 2 глави); 3 ч. чаши домашно приготвен или разтворим пилешки бульон; 2 ч. лъж. сол; 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер; 1 суп. лъж. нискомаслена сметана. По желание - заквасена сметана, настъргано сирене Грюер или крутони.

Приготвяне: В тенджера с дебело дъно се загряват маслото и зехтинът, добавя се лукът и се запържва на умерен огън за 10 минути или до прозрачност. Добавете пюрето от тиква, нарязаната тиква, пилешкия бульон, сол и черен пипер. Гответе под капак на умерено слаб огън за около 20 минути, докато тиквата омекне. Пасирайте с блендер. Добавете сметаната и бавно загрейте. Опитайте на вкус и, ако е нужно, добавете още малко сол.

Сервирайте супата гореща с добавки по желание. За да направите крутони, изрежете корите на две филии и нарежете хляба на кубчета. Запържете на сух тиган с 1 суп. лъж. масло, докато крутоните станат златисти. Посолете и поръсете с черен пипер.