Скучен ъгъл или тематичен

Март е месец, изпълнен с много и разнообразни дейности в градината. Засаждането на растенията е една от най-приятните, но не бива да забравяме и за поддръжката.

Ако имате скален кът, е време да му обърнете внимание. Ако пък нямате, сега е идеалният момент да си направите.

Мини градинките могат да превърнат и най-скучния ъгъл в чудесно кътче за отдих.

Спрете се на подходяща тематика (пустинна, планинска или друга), която се съчетава добре с останалата част от градината, както и с архитектурата на къщата, и се залавяйте за работа. 

Първо основните задачи

Оформете растенията и аерирайте почвата

Пробуждането на растенията започна, а заедно с това се появяват и първите цветове. Някои растения в скалния кът са разкошни - компактни и напъпили, но има и такива с отмрели миналогодишни клонки, прераснали или обезформени. Тях трябва да почистите и оформите сега.

Здравите резници можете да вкорените, а в последствие да засадите, където са необходими нови попълнения.

Местата, които са покрити с фолио или мулч, също чакат за почистване и подновяване. Аерирайте почвата около растенията и се пригответе за борба с плевелите. Огледайте цялостната картина и помислете за нови видове.

Скална градинка можете да създадете директно в градината, както и в съдове, например в счупени керамични саксии.

Задължителна част от кътчето са камъните. Съобразете формата и големината им спрямо идеята и площта. С остри и ръбести камъни можете да създадете умален макет на планината.

Овалните и кръгли камъни идват от реката, а порестите напомнят за пустиня. Не ги смесвайте! А останалото е творчески усет и вдъхновение.

Изборът от растения е огромен

Подходящи са стелещите и компактните

Независимо какъв е обликът на скалното кътче, бъдете сигурни, че разнообразието от растения, които можете да засадите в него, е огромно. Ето някои идеи кои растения можете да отглеждате с малко усилия, но с оптимален ефект и то години наред.

Пулсатила - нежна и ранобудна

Малкото и пухкаво цвете, което по-често наричаме “котенце” или съсънка, е идеално за горски скален кът. Пулсатилата е естествено разпространена у нас. Тя е тревисто растение с височина едва 15-20 см, с овласени стъбла и нежни цветове предимно в лилави нюанси. Културните и новосъздадените сортове предлагат и растения с бели, червени или розови цветове. Овласяването е запазено дори по външната страна на цветовете.

Съсънката е издръжливо многогодишно цвете. Тя е непретенциозна и се слави с продължителен цъфтеж. Цветето обича нежната ласка на слънцето. Предпочита добре дренирани почви, които не задържат излишна влага. Размножава се лесно чрез семена в два срока. Първият е февруари - април, като се прави разсад на закрито, а вторият е през месец май, когато може да се извърши директна сеитба в градината.

Пясъчен и делтовиден карамфил

Свикнали сме с един-два сорта карамфили и рядко се замисляме, че съществуват много повече. Да, цветовете им не са така едри и разнообразни, но и те си имат предимства.

Пясъчният карамфил (Dianthus arenarius), например, е вечнозелен, многогодишен вид, който расте сравнително бързо. Височината на туфата не надхвърля 5 см.

Цветовете се разполагат по единично над листната маса. Цъфтежът продължава няколко месеца. Самите цветчета са бели, дълбоко нарязани и силно ароматни. Този карамфил изисква слънчево място и добре дренирана почва.

Делтовидният карамфил (Dianthus deltoides) предлага значително по-голямо разнообразие от багри, а цветовете не са толкова нарязани. Той също е нисичък и лесен за отглеждане. Изискванията му са сходни, а цъфтежът му започва малко по-рано.

Хубавото на карамфилите е, че практически се отглеждат сами. Единствената ни грижа е да почистваме прецъфтелите цветове от време на време. Други видове, подходящи за скални кътове, са алпийски, дребнолистен, безстъблен и бордюрен.

Тинтява в синьо

В семейство Gentiana има много представители. За скални кътчета са подходящи повечето от тях, но рядко се срещат в търговската мрежа, а тинтявата Gentiana septemfida е една от малкото достъпни. Растението образува ниско килимче от сини цветове през летните месеци. Листната маса също има декоративен ефект.

Тинтявата е устойчиво и многогодишно растение, идеално за скални кътове и мини градинки. Задължително условие за успешно отглеждане е добре дренираната почва.

По отношение на осветяването се справя еднакво добре както на слънце, така и на лека сянка. Растението понася засушаване и невнимание от страна на градинаря. Засадете тинтявата така, че да можете да ѝ се радвате отблизо. Иначе ефектът ѝ се губи сред другите растения

Рожецът е много различен

Церастиум (Cerastium tomentosum) или по-известен като рожец е интересно растение. Той коренно се различава от изброените дотук. Листната маса е сребриста, с което доста добре контрастира. Растението е ниско, но се разклонява много добре. Расте бързо, като на ширина може да достигне до 60 см в диаметър. Цветовете се появяват през май - снежно бели и нежни, а цъфтежът е обилен и продължава повече от месец.

Церастиум изисква слънчево изложение и дренирана, но богата почва. Поливайте го редовно, за да расте добре. Препоръчва се подрязване и оформяне да се прави напролет. Резитби през останалата част от годината също се понасят добре. Рожецът се вписва чудесно, както в скални кътчета, така и в комбинирани лехи или големи контейнери. Съжителства отлично с други растения. Засаден на високо ще придобие добре изразен каскаден ефект.