С нова ваксина датска изследователска група цели да направи излишно използването на антибиотици при отглеждането на прасета и по този начин да предотврати развитието на резистентност, съобщава Agra Europe (AgE).

Учени от Университета в Копенхаген съвместно с организацията на Датската селскостопанска и хранително-вкусова промишленост (L&F) и производителя на ваксините AdaptVa се фокусират върху превенцията на диарични заболявания при прасенцата. Проектът е подкрепен от Фонда за иновации на датското правителство с 1,5 милиона евро.

Целта е получаването на ваксина, която действа едновременно срещу трите най-чести чревни заболявания, основно причинявани от бактерията Escherichia coli. Според ръководителя на проекта проф. Джон Елмердал Олсен изследователите от Университета в Копенхаген вече са разработили обещаваща ваксина, която след десетилетия на застой в тази област обещава истински пробив в превантивното лечение на диария при прасенца. Техническият подход съответства на ваксинация срещу човешки папиломен вирус (HPV) при хора.