Градинска арка за разкош

17 март 2019
Цветна градина / Полезни съвети
21690
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Декоративните арки за цветя променят много вида на градината и са красиви акценти в нея.

Арката е древен архитектурен елемент, който е актуален през всички времена и успешно използван днес от ландшафтните дизайнери.

С нейна помощ можете хармонично да зонирате пространството, да създадете атмосфера на релакс, комфорт и романтика.Тя е и прекрасен начин да аранжирате вертикално пълзящите си цъфтящи /или не/ растения.

Можете да монтирате арки на входа на градината, на пътеките, съчетават се и с беседки, и пейки за почивка.

Можете да си ги сковете сами от дървени трупи или отрязани клони, или да ги направите от дъски.

Металните арки пък са лесен вариант, тъй като се продават готови в магазините за градинско обзавеждане и украса.

Големи, малки, дървени, метални, широки или пък под формата на тунел, те са истинска прелест.

Към градинските арки могат да бъдат монтирани и допълнителни модули - например врата или пейка. С това, техните функции се увеличават и могат да се използват и като градинска мебел и като входна врата.

Без съмнение те са красив и полезен екстериорен елемент.

Общото възприемане на този декоративен елемент зависи до голяма степен от вида на конструкцията и от материала.

Дълготрайност, стабилност, както и привлекателен външен вид по всяко време на годината са основните изисквания за изграждането на арки. За тяхното производство се използват дървени, каменни, пластмасови, тухлени, ковани фрагменти и метал.

Тяхната форма и материал зависи до голяма степен от дизайна на самата градина, както и от стила на околните сгради. Преди да направите своеобразна арка, трябва да се запознаете с популярните типове, материали и изисквания за тях.

Майсторът съветва

1. Материалът за производството трябва да бъде надежден, да издържа на натиска на ветровете, снега и други метеорологични условия.

2. Винаги трябва да изглежда красиво: през пролетта, лятото, есента, зимата - с растения или без тях.

3. Размерът трябва да съответства на ръста на всички членове на семейството. При определянето на размерите трябва да се вземе предвид и как ще изглеждат по-късно с растения по тях.

4. Конструкцията на арката трябва да е такава, че виещите се растения свободно да се закрепват на нея.

5. Височината на съоръженията трябва да е такава, че възрастен човек да може свободно да минава под нея, но да не е по ниска от 2 метра. Това се отнася за обикновените градински арки, които не се използват за зониране на пространството.

6. Ширината на конструкцията трябва да е по малка от 1,5 м., иначе, когато растенията се разраснат през тях просто няма да може да се мине.

7. Ако констукциите ще са в градината целогодишно трябва да ги обработите със специални средства. Например, за конструкция от метал това ще са антикорозионни смес, за дървените - средства против насекоми и гниене вследствие на прекалена влага.

Стилове арки с различна форма

Арките могат да бъдат условно разделени според формата, според материала на производството и според предназначението.

При самите детайли на арката изпълнението може да варира, както като използвани материали, така и със специфичната форма и орнаментика.

Полукръгли, островърхи, параболични, елипсовидни, с различни центрове и т.н. са част от характерните за различните региони и култури изпълнения:

класическа (овална или полукръгла);

Арт Нуво;

триъгълна;

трапецовидна;

романтична (със закръглени ръбове);

портал (остри ъгли);

абстрактна форма.

Пълзящи цветя и лиани

Мислейки за това, какви цветя да засадите за арката, първата ви мисъл е за катерливите рози. Този градински дизайн е много удобен за отглеждането им: засаждате издънките до арка в желаната форма и това е най-добрият начин да покажете красотата и особеностите на този сорт.

При избора на растенията е важно да имате предвид климатичните особености на региона и сортовете растения, така че по всяко време на годината сводестият дизайн да изглежда привлекателно.

За тази цел са подходящи годишни и многогодишни растения, които трябва да бъдат засадени възможно най-близо до основата на арката.

Тъй като многогодишните растения разкриват напълно своите декоративни качества 1-2 години след засаждането, други едногодишни - ипомея, сладък грах, настурция и др. могат да бъдат засадени до тях за по-бърз ефект. Можете да окачите и саксии с ампелни петунии и бегонии. Декорацията с едногодишни растения ще помогне да се украси бързо арката, докато клематисът или катерливата роза набира сила.

Виещите се рози са класика в градинска украса - те са обемни, имат богата цветова палитра, магичен аромат, и не се нуждаят от много грижи. Храстът се засажда в основата на арката, а след това завързвате издънкиге към структурата, докато растат. Преди зимата розите се покриват с подходящи материали, така че да не замръзват.

Трябва да съобразите и материала на арката с изискванията на растението. Розите, например, са много чувствителни към студ, така че не е добле стъблата да са в досегс студен метал. Пластмасовите или дървените арки ще бъдат по-подходящи за тях.

Вечнозеленият бръшлян е привлекателен заради буйната си изумрудена зеленина.Жизнеспособен е и не изисква специални грижи. Ще украсява вашата арка дори през зимата. Расте бавно, така че преди да получите резултата, ще трябва да сте търпеливи.

Дивата лоза /Virginia creeper/ също е устойчива на замръзване, непретенциозна е и расте на слънце или в сянка. Понякога е достатъчно само да го подкастрите , за да имате винаги красива арка.

Клематисът е достоен конкурент на розите и цъфти плътно до късна есен. Обича плодородна почва, редовно поливане и торене. Въпреки това, целта оправдава средствата, с богатата си цветова гама клематисът е много красив,а някои сортове имат невероятен аромат. Те трябва да бъде засаден на разстояние 20-30 см от арката.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

0

Гони и сциаридните мушици в почвата Сигурно на всеки се е случавло да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата.

0

1. Обмислете добре идеята Искате да сътворите нова градина?Дали ще е зеленчукова, от която да берете екологично чисти продукти за масата? Или пък билкова? А защо не класическа цветна градина?

0

Предпазва разсада от сечене Терминът "сечене на разсада", независимо за какви растения става въпрос, включва в себе си няколко заболявания, причинени от различни фитопатогени.

0

Ароматната пръчица или прахче се вписва чудесно в десерти и напитки, но има и други много по-впечатляващи свойства. Например това, че има фунгицидно действие (що се отнася до растенията и не само) и

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие.

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица