Има много изследвания, които с голяма убедителност показват връзката между начина на движения на пчелата-разузнавачка по време на т. нар. танц и източника на храна, направлението му от кошера и неговата отдалеченост, обяснява проф. д-р Кънчо Кънчев на nbps.press.bg. След посещението на цветовете в пчелите-работнички се образуват условни рефлекси, като резултат от комплекса дразнители, с които се срещат в природата (мястото, формата, цвета и миризмата на цветовете).

Пчелите-разузнавачки са интересували много изследователи. Изяснено е, че повечето от пчелите-събирачки на нектар и прашец не отиват сами до нови източници на храна, а очакват информация от много по-малката група на пчелите-разузнавачки. Изпълняващите тази длъжност пчели не са едновъзрастови, както е например с пчелите-чистачки или кърмачки, а могат да бъдат и на 7, и на 47-дневна възраст. Следователно тези пчели не представляват някаква специална възрастова група в пчелното семейство. В практичен аспект е много важно да се знае конкретно как разузнавачките откриват нови източници на паша, каква е скоростта на мобилизация на колонията при конкретни условия и реакцията на работещите извън кошера пчели-работнички. Всички изследвания по тези въпроси показват, че:

0 пчелите-събирачки на нектар и прашец сами не се интересуват от нови източници на храна. Дори и тогава, когато бъдат хванати и поставени, например върху съд с ароматизиран захарен сироп, те напълват гушките си, отнасят сиропа в кошера, но не се връщат отново на мястото, а се захващат да събират нектар от стария източник, където са били преди това. Същото се отнася и за стражевите пчели (пчелите пазачки на кошера).

0 ако една пчела-събирачка случайно попадне на нов, богат източник на нектар, тя не е в състояние да мобилизира останалите в семейството за усвояването му.

0 нов източник на нектар се усвоява само когато бъде открит от изпълняващи тази длъжност пчели-разузнавачки, всяка от които, чрез тези и други сигнали мобилизира други пчели, които още нямат добре изработени рефлекси към предишен източник на храна.

Мобилизацията на пчелите към нов източник на нектар или прашец е свързана с три ясно разграничени периода:

1. Намиране на храната от пчелите-разузнавачки.

2. Намирането на храната от първите мобилизирани нови пчели, които се ориентират основно по миризмата.

3. Повторно посещение на този източник от пчелите, ориентиращи се по целия комплекс от фактори (месторазположение, миризма, цвят и форма).

Тези процеси протичат във времето с нарастващо темпо, като при липса на друга паша в природата скоростта на мобилизация нараства. Намирайки храната, пчелата-разузнавачка лети много активно, а на питите в кошера извършва енергичен мобилизиращ танц. Установяват се и други факти. В район с добър медосбор, когато пчелите активно събират в него нектар, пчели-разузнавачки отсъстват, но това не пречи да изпълняват периодична патрулна служба. Те патрулират на различни места в районите с естествена паша и ако бъдат привлечени, например с нарочно ароматизиран захарен сироп, може да се предизвика усилено разузнаване и в съседни участъци на естествената паша и на практика да повиши приноса на нектар в пчелните семейства. На практика това е форма на дресировка за посещаване на медоносите със същата миризма на цветовете и едновременно откриване, поради повишена разузнавателна активност, на нови източници на нектар.