Мъртвата майка "живее" още две години

16 март 2019
Пчеларство
15669
Няма снимка
Инхибиторното влияние на мъртвата майка се изменя в зависимост от продължителността на времето, през което тя е мъртва. При умрели до една година пчелни майки усещането за присъствието им е такова, че поведението на пчелите работнички не се променя. През този период трупът на майката винаги е окръжен от пчели, които я докосват с антените си или езичето.
 

Ролята на живата пчелна майка в живота на семейството е добре известна. По-малко сред пчеларската общественост се знае за отражението на умрялата пчелна майка върху организацията и поведението на индивидите в колонията, когато по някакви причини, след смъртта й, тя остане в гнездото, обясняват на nbps.press.bg.

Логично е да се мисли, че ще настъпят промени, както в поведението на пчелите-работнички, така и пълна дезориентация на работата, освен стремежът за отглеждане на нова майка. Това обаче не е така! Доказано е, че и умрялата майка продължава, с присъствието си в кошера, да влияе на осиротялото пчелно семейство. Още през 1955 г. Жанин Пен съобщава, че такава майка препятства развитието на яйчници при пчелите-работнички, т. е. невъзможността за поява на пчели-търтовки. Това, както по-късно се изясни, се дължи на потискащото (инхибиторно) влияние на трупа на майката върху развитието на половата им система.

Инхибиторното влияние на мъртвата майка се изменя в зависимост от продължителността на времето, през което тя е мъртва. При умрели до една година пчелни майки усещането за присъствието им е такова, че поведението на пчелите работнички не се променя. През този период трупът на майката винаги е окръжен от пчели, които я докосват с антените си или езичето. Тогава не се установяват яйца от пчели търтовки. Функциониращи пчели търтовки се развиват тогава, когато майката е умряла преди две или три години.

А появяващите се търтовки се различават от обикновените. Те отлагат яйца като нормална майка - по едно в килийка с предпочитание - в заложени маточни килийки. Тези маточници след това се унищожават от пчелите работнички и се залагат нови, в които пчелата търтовка отново снася по едно яйце.

След две-три години присъствието на мъртвата майка оказва все по-малко влияние върху формирането на пчели-търтовки и поведението им.

Така че останала в гнездото на семейството си, мъртвата пчелна майка продължава да "живее". Тъй като тези данни са установени при специални изследвания, чрез поддържане живота на такива пчелни семейства, логичен е изводът, че умрялата майка "надживява" собствената си фамилия.

Още от Пчеларство
0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Наличие на т.нар. гърбаво пило показва, че тя е много стара или има други недостатъци и трябва да се смени или семейството да се придаде към друго, напомнят от pchelata.com.

0

Много добри резултати, особено при по-слабите семейства, се получават, ако междурамията се покрият с летвички /рейки/, дълги колкото горните летви на рамките и широки 11 мм, препоръчват на pchelata.

0

Тази сериозна тема за предстоящата пролет ще обсъждат на 27 март в град Русе Националната служба за съвети в земеделието и Аграрен университет - Пловдив.

0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.

На 30 март ще има мач на легендите на новия стадион на "Тотнъм". Един от най-великите футболисти, днес доказан пияница, Пол Гаскойн обяви, че ще играе в него, съобщиха английски медии. Той носи 4 сезона екипа на "Тотнъм" и е един от най-обичаните играчи в историята на клуба. Потвърждение за мача вече са дали Димитър Бербатов и мн други големи

Голям астероид минава близо до Земята днес. Той е на разстояние по-малко от това мeждy Зeмятa и Лyнaтa. Според учените размерът му е до 40 метра или големината му е приблизително колкото къща, съобщават от HACA. Acтepoидът пpиближaвa cъc c?opocт 5 ?илoмeтpa в ce?yндa. Haблюдeниятa и изчиcлeния пo?aзвaт,