Ролята на живата пчелна майка в живота на семейството е добре известна. По-малко сред пчеларската общественост се знае за отражението на умрялата пчелна майка върху организацията и поведението на индивидите в колонията, когато по някакви причини, след смъртта й, тя остане в гнездото, обясняват на nbps.press.bg.

Логично е да се мисли, че ще настъпят промени, както в поведението на пчелите-работнички, така и пълна дезориентация на работата, освен стремежът за отглеждане на нова майка. Това обаче не е така! Доказано е, че и умрялата майка продължава, с присъствието си в кошера, да влияе на осиротялото пчелно семейство. Още през 1955 г. Жанин Пен съобщава, че такава майка препятства развитието на яйчници при пчелите-работнички, т. е. невъзможността за поява на пчели-търтовки. Това, както по-късно се изясни, се дължи на потискащото (инхибиторно) влияние на трупа на майката върху развитието на половата им система.

Инхибиторното влияние на мъртвата майка се изменя в зависимост от продължителността на времето, през което тя е мъртва. При умрели до една година пчелни майки усещането за присъствието им е такова, че поведението на пчелите работнички не се променя. През този период трупът на майката винаги е окръжен от пчели, които я докосват с антените си или езичето. Тогава не се установяват яйца от пчели търтовки. Функциониращи пчели търтовки се развиват тогава, когато майката е умряла преди две или три години.

А появяващите се търтовки се различават от обикновените. Те отлагат яйца като нормална майка - по едно в килийка с предпочитание - в заложени маточни килийки. Тези маточници след това се унищожават от пчелите работнички и се залагат нови, в които пчелата търтовка отново снася по едно яйце.

След две-три години присъствието на мъртвата майка оказва все по-малко влияние върху формирането на пчели-търтовки и поведението им.

Така че останала в гнездото на семейството си, мъртвата пчелна майка продължава да "живее". Тъй като тези данни са установени при специални изследвания, чрез поддържане живота на такива пчелни семейства, логичен е изводът, че умрялата майка "надживява" собствената си фамилия.