Подновяване и освежаване

През 2-3 или повече години

С течение на времето повечето многогодишни градински цветя имат нужда от подновяване и освежаване. Всяко цвете е с индивидуално изискване в това отношение.

Например божурът може да си живее повече от десетилетие на едно място. Всяка година да си цъфти обилно, да се развива добре и дори да не ви дойде на ум да го манипулирате по някакъв начин.

Противно на него обаче хризантемата има нужда от освежаване на коренището през 2-3 години, защото в процеса на стареене централната ѝ част отмира. Та, ако обърнете внимание на младите листенца и стъбълца на хризантемата сега, когато започват да се развиват, а в средата туфата изглежда плешива, то хващайте лопатата.

Сигнал за изтощаване и остаряване при многогодишни цветя могат да бъдат, освен “оплешивяването” в центъра, редуциран или никакъв цъфтеж, слабо развитие, намаляване на броя на стъблата, размерите на растението и т.н. Видовете, които имат по-честа нужда от подновяване, са най-вече хризантемата, перуниката (брадат ирис), някои декоративни треви и др.

Изберете си сезон

Никога не вадете по време на цъфтеж

Перенните цветя понасят най-добре подновяването, разделянето или местенето в ранната пролет (когато се събуждат от зимен покой) или през есента (след прецъфтяване).

Избягвайте да ги безпокоите при оформянето на цветни пъпки, или когато вече са навлезли в фаза цъфтеж. В климатични зони като нашата, с дорбе изразена сезонност, манипулациите на градинските цветя трябва да приключат поне месец-два преди трайно застудяване.

Този срок дава възможност да се стабилизират и прихванат на новото място, както и да презимуват успешно. Засаждането на нови видове също се вписва в двата срока.

Всички операции в 4 стъпки

Отнемат 20 минути

1. Подкопайте дълбоко почвата около растението с лопата или вила. Старайте се да нанасяте възможно най-малко щети по корените.

2. Внимателно извадете коренището и го поставете на чисто така, че да ви е удобно да го разгледате и обработите.

3. Използвайте нож или лозарска ножица, за да отстраните мъртвите тъкани и/или да разделите коренището на няколко части. Всяка нова част трябва да има поне една, а най-добре няколко растежни точки и хубави коренчета.

4. Засадете растенията възможно най-бързо. Ако са прекалено много, ги засадете в саксии и раздайте на приятели и съседи. Имайте предвид, че по-малките растения няма да цъфтят през тази година или поне цветовете ще са сравнително малко. След засаждане полейте обилно.

Кандидати за разкрасителни процедури

При перуниките (т.нар. “брадат ирис”), лилиума и божурите е най-добре тези операции да се правят в края на лятото и началото на есента.

Кандидати за разкрасителни процедури сега са хризантемата, която вече споменахме, декоративните треви, седумите и редица цветя. Ето няколко примера по-долу.

Чернооката рудбекия привлича приятели

Рудбекията цъфти цяло лято и късно през есента преминава в покой. Мъхестите листа и цветни дръжки са малко неприятни за пипане. Но именно власинките правят цветето изключително издръжливо на суша и други неблагоприятности на средната.

Рудбекията цъфти в жълто-оранжеви и кафеникави багри, а окото в средата е причината да наричат цветето “чернооката Сюзан”. Отглежда се лесно и расте бързо. Има нужда от много слънце, за да цъфти обилно. Не се страхува от течение, за разлика от много други цветя.

Рудбекията може да се размножава чрез семена, като се препоръчва първо да се направи разсад. Разделянето на коренището е вторият вариант. Извършва се на 3-4 години, а най-подходящият период е пролетта.

Салвия - полезна декорация

С името Салвия има много растения. Едно от тях обаче е особено ценно. Т.нар. градински чай у нас е широко разпространен не само като лечебно растение, но и като цвете с изявени декоративни качества.

Предпочита слънчеви изложения и добре дренирана почва. Лошо понася преовлажняване. Рядко при отглеждането на градински чай може да се сблъскате с проблеми като брашнеста мана, загниване и ботритис, както и с нападения от листни въшки, акари или белокрилка, но не са изключени.

В повечето случаи тази салвия е издръжливо и устойчиво многогодишно цвете. Размножаването и подновяването му се правят през 3-4 г. рано напролет, преди да започне новият активен растеж. Пролетта е и времето, когато да почистите отмрелите миналогодишни стъбла.

Салвията цъфти през лятото и есента. Ако искате да сушите от билката, то напъпилите цветоноси са най-подходящата част. Цветовете привличат пеперуди, пчели и други полезни насекоми.

Гаура с неспирен цъфтеж

Ако искате цвете, което хем да е многогодишно, хем да цъфти обилно през почти целия активен сезон, то гаурата е идеална за вас. Не очаквайте, обаче едри цветове.

Растението образува сравнително компактно храстче с размери до 120 см за едрите сортове и около 30 за дребните. На ширина гаурата се разпростира до 50-60 см, защото се разклонява отлично. Листенцата са дребни, ефирни, а цветовете много наподобяват тези на росена. Доста често ги оприличават и на красиви пеперуди. Баграта им може да бъде бяла или в различни розови тонове.

Цветето не е много познато у нас, но е лесно за отглеждане, много издръжливо на суша, жега и студ, а и е доста ефектно. Затова заслужава повече внимание.

Размножава се и се засажда успешно през пролетта чрез делене. Предпочита слънце и дренирани почви. След прецъфтяване се отстраняват цветоносите. Гаурата се вписва чудесно в градината в комбинирани лехи, както и големи контейнери.