Пролетно засаждане на овощни дървета

14 март 2019
Овошки
31590
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Да се направи преди започване на вегетацията

В момента времето е много подходящо за засаждане на овощни дръвчета. По принцип пролетното засаждане може да се направи в много продължителен период - от момента, в който почвата позволява да се обработва и, разбира се, когато са отминали критичните за района студове, до преди пъпките да се разпукнат.

В момента у нас има много разсадници, които произвеждат разнообразни овощни и ягодоплодни видове, както и сортове. Предлагат се и доскоро нетрадиционни за страната ни култури, които през последните години придобиват популярност в любителските градини.

Препоръката, която нееднократно даваме на градинарите, е да избират фиданки от най-близкия до тях разсадник. Това гарантира по-доброто прихващане на дръвчетата, тъй като те продължават развитието си при същите климатични условия. Рязката смяна на едно месторастение с друго може да подложи на сериозен стрес младото растение.

Естествено е нетрадиционните култури, например като южните видове - киви, бадеми, маслини и други, да се отглеждат само в определени разсадници, което може да окаже влияние на приспособяването им.

Ето защо любителите, преди да купят дръвчето, задължително трябва да искат информация за отглеждането му от производителя.

ВНИМАНИЕ!

Много важно е да запазите дръвчетата свежи до момента на засаждането им.

Ето защо след покупката трябва да опаковате корените. Това става лесно с парцали или намачкана хартия, които се омотават около корените им и след това се поставят в зеблен или найлонов чувал.

Така опаковани, фиданките могат да се съхранят на хладно място до 3-5 дни.

Младите фиданки се прихващат без стрес

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява. Например двугодишната ще се прихване по-бързо от тригодишната, а едногодишната - от двугодишната.

Често допускана грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. А трябва да е точно обратното. При засаждането височината на стъблото няма никакво значение, тъй като то и без това се съкращава. Колкото до корените, те са тези, които при осъществяване на добра връзка с почвата, ще дадат тласък на растежа и развитието на дръвчето. Ето защо гледайте кореновата система!

Важно е корените да не са засъхнали, т.е. да са влажни и свежи.

Колкото до стъблото, кората му не трябва да е сбръчкана. Ако е такава, значи дръвчето отдавна е извадено от разсадника, което не е желателно.

Качествените фиданки от ябълки, круши, сливи, вишни трябва да имат добре обособено стъбло и 3-5 скелетни клонки, насочени равномерно в различни страни. Наклонът им спрямо стъблото трябва да бъде близък до 90 градуса и при всички случаи не по-малко от 45. 

Подготовка на ямките

Размерът им се съобразява с корените

Когато се дават препоръки за посадъчната ямка, често се посочват стандартни размери. Водещо обаче трябва да е големината на кореновата система. Това означава ямките да са достатъчно широки и дълбоки, така че корените да могат да се разположат свободно, без прегъване или пречупване.

И все пак е важно да има ориентир, тъй като често ямките се изкопават доста преди купуването на дръвчето.

При ябълки, круши и череши ямката трябва да е с диаметър 1-1,5 м и повече на леки, песъчливи почви и 60-70 см на тежки, глинести.

За вишни и сливи ямките са с диаметър и дълбочина 50-80 см.

Как правилно и лесно се прави

Засажда се поне от двама човека

Препоръчително е при засаждането до стъблото на дръвчето да се поставя някаква опора, която да го подкрепя в първите години от развитието му. Подпорното колче предпазва младите растения от вятъра, освен това стъблото и короната не се изкривяват.

Добре е ямата да се изкопае 2-3 дни преди засаждането. Горният почвен слой се отхвърля на една страна, а долният - на друга. На дъното на ямата се поставя плодородна почва като компост, добре угнил оборски тор, дървесна пепел или калиева сол и около 200-300 г суперфосфат. На кисели почви е добре да се прибави и фосфорно брашно - 2-3 кг.

За удобство дръвчето се засажда от двама души - единият го поставя в ямката и разстила корените във всички посоки, а другият насипва рохкава пръст, използвайки горния почвен слой. Почвата се насипва върху корените и се уплътнява добре.

Когато кореновата система се засипе с 15-20 см почва, пръста се утъпква леко с крак. Засипвайки ямата с почва, внимателно се уплътнява, като се започва от краищата към стъблото. Накрая около дръвчето се прави кладенче и се полива веднага.

ДА СЕ СПАЗВА ПРАВИЛОТО

От голямо значение е дълбочината на засаждане. Дълбоко засадените фиданки се развиват лошо, дълго време не дават плодове, а понякога и изсъхват.

При плитко засаждане кореновата система се открива, засъхва и те също загиват. Кореновата шийка след засаждане и слягане на почвата, трябва да се намира на нивото на повърхността на почвата. Кореновата шийка да остане на 3-4 см над нивото на почвата, а при по-тежки, глинести почви и на 5-6 см.

Още от Овошки
0

Кръгломиниращият молец напада основно ябълката. Неприятелят минира листата на ябълката и по-рядко на дюлята, черешата, сливата, крушата, прасковата, вишнята и кайсията.

0

Влажно време и провокира развитието на ранното кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а в някои години и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др.

0

Пеперудите на прасковения молец от първото поколение излитат през май. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст,

0

Прасковеният клонков молец или анарзията вреди основно по праскови и кайсии, но също и по слива, бадем, вишна, череша и джанка. Гъсеницата на прасковения молец нагризва младите леторасли,

0

Ябълките и крушите се третират редовно През май продължават пръсканията срещу брашнестата мана и струпясването. При влажно и хладно време през 7-8 дни,

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството