Пролетно засаждане на овощни дървета

14 март 2019
Овошки
25506
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Да се направи преди започване на вегетацията

В момента времето е много подходящо за засаждане на овощни дръвчета. По принцип пролетното засаждане може да се направи в много продължителен период - от момента, в който почвата позволява да се обработва и, разбира се, когато са отминали критичните за района студове, до преди пъпките да се разпукнат.

В момента у нас има много разсадници, които произвеждат разнообразни овощни и ягодоплодни видове, както и сортове. Предлагат се и доскоро нетрадиционни за страната ни култури, които през последните години придобиват популярност в любителските градини.

Препоръката, която нееднократно даваме на градинарите, е да избират фиданки от най-близкия до тях разсадник. Това гарантира по-доброто прихващане на дръвчетата, тъй като те продължават развитието си при същите климатични условия. Рязката смяна на едно месторастение с друго може да подложи на сериозен стрес младото растение.

Естествено е нетрадиционните култури, например като южните видове - киви, бадеми, маслини и други, да се отглеждат само в определени разсадници, което може да окаже влияние на приспособяването им.

Ето защо любителите, преди да купят дръвчето, задължително трябва да искат информация за отглеждането му от производителя.

ВНИМАНИЕ!

Много важно е да запазите дръвчетата свежи до момента на засаждането им.

Ето защо след покупката трябва да опаковате корените. Това става лесно с парцали или намачкана хартия, които се омотават около корените им и след това се поставят в зеблен или найлонов чувал.

Така опаковани, фиданките могат да се съхранят на хладно място до 3-5 дни.

Младите фиданки се прихващат без стрес

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява. Например двугодишната ще се прихване по-бързо от тригодишната, а едногодишната - от двугодишната.

Често допускана грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. А трябва да е точно обратното. При засаждането височината на стъблото няма никакво значение, тъй като то и без това се съкращава. Колкото до корените, те са тези, които при осъществяване на добра връзка с почвата, ще дадат тласък на растежа и развитието на дръвчето. Ето защо гледайте кореновата система!

Важно е корените да не са засъхнали, т.е. да са влажни и свежи.

Колкото до стъблото, кората му не трябва да е сбръчкана. Ако е такава, значи дръвчето отдавна е извадено от разсадника, което не е желателно.

Качествените фиданки от ябълки, круши, сливи, вишни трябва да имат добре обособено стъбло и 3-5 скелетни клонки, насочени равномерно в различни страни. Наклонът им спрямо стъблото трябва да бъде близък до 90 градуса и при всички случаи не по-малко от 45. 

Подготовка на ямките

Размерът им се съобразява с корените

Когато се дават препоръки за посадъчната ямка, често се посочват стандартни размери. Водещо обаче трябва да е големината на кореновата система. Това означава ямките да са достатъчно широки и дълбоки, така че корените да могат да се разположат свободно, без прегъване или пречупване.

И все пак е важно да има ориентир, тъй като често ямките се изкопават доста преди купуването на дръвчето.

При ябълки, круши и череши ямката трябва да е с диаметър 1-1,5 м и повече на леки, песъчливи почви и 60-70 см на тежки, глинести.

За вишни и сливи ямките са с диаметър и дълбочина 50-80 см.

Как правилно и лесно се прави

Засажда се поне от двама човека

Препоръчително е при засаждането до стъблото на дръвчето да се поставя някаква опора, която да го подкрепя в първите години от развитието му. Подпорното колче предпазва младите растения от вятъра, освен това стъблото и короната не се изкривяват.

Добре е ямата да се изкопае 2-3 дни преди засаждането. Горният почвен слой се отхвърля на една страна, а долният - на друга. На дъното на ямата се поставя плодородна почва като компост, добре угнил оборски тор, дървесна пепел или калиева сол и около 200-300 г суперфосфат. На кисели почви е добре да се прибави и фосфорно брашно - 2-3 кг.

За удобство дръвчето се засажда от двама души - единият го поставя в ямката и разстила корените във всички посоки, а другият насипва рохкава пръст, използвайки горния почвен слой. Почвата се насипва върху корените и се уплътнява добре.

Когато кореновата система се засипе с 15-20 см почва, пръста се утъпква леко с крак. Засипвайки ямата с почва, внимателно се уплътнява, като се започва от краищата към стъблото. Накрая около дръвчето се прави кладенче и се полива веднага.

ДА СЕ СПАЗВА ПРАВИЛОТО

От голямо значение е дълбочината на засаждане. Дълбоко засадените фиданки се развиват лошо, дълго време не дават плодове, а понякога и изсъхват.

При плитко засаждане кореновата система се открива, засъхва и те също загиват. Кореновата шийка след засаждане и слягане на почвата, трябва да се намира на нивото на повърхността на почвата. Кореновата шийка да остане на 3-4 см над нивото на почвата, а при по-тежки, глинести почви и на 5-6 см.

Още от Овошки
0

Най-често при повечето овощни видове опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете).

0

Борбата срещу сливовата оса е насочена срещу осите и срещу гъсениците. При възрастните насекоми цели възпрепятстване на снасянето на яйца, а при гъсениците – унищожаването им в началните фази от

0

Сред най-опасните неприятели по сливовите дръвчета са плодовите оси. Най-често вредят черната и жълтата сливови плодови оси. Вредният стадии е ларвата,

0

Може да се отглеждат зеленчуци между млади овощни дървета, тъй като техните корони не са се развили напълно. Следователно зеленчуците могат да се развиват без особени затруднения в междуредовите

0

С азот се прави през пролетта Подхранването на овощните дръвчета е сред основните фактори, които са от значение за спазване на добрите практики по отглеждането им.

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 30 март ще има мач на легендите на новия стадион на "Тотнъм". Един от най-великите футболисти, днес доказан пияница, Пол Гаскойн обяви, че ще играе в него, съобщиха английски медии. Той носи 4 сезона екипа на "Тотнъм" и е един от най-обичаните играчи в историята на клуба. Потвърждение за мача вече са дали Димитър Бербатов и мн други големи

Голям астероид минава близо до Земята днес. Той е на разстояние по-малко от това мeждy Зeмятa и Лyнaтa. Според учените размерът му е до 40 метра или големината му е приблизително колкото къща, съобщават от HACA. Acтepoидът пpиближaвa cъc c?opocт 5 ?илoмeтpa в ce?yндa. Haблюдeниятa и изчиcлeния пo?aзвaт,

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.