Прави зърната на гроздето по-едри, здрави и сладки, предпазваи от загниване
Този органичен листен тор, освен, че е идеална хранителна съставка за лозя, донякъде и замества инсектицидите и хербицидите.
Кое го прави така полезен?
Съществуват поне три позитивни аспекта от приложението му:
Има биорегулиращо действие,
има хранително действие чрез макро- и микроминерални елементи,
има и мелиоративно действие за микроорганизмите в почвата.
За какво служи?
Като основно есенно торене и като стартерен тор напролет.
За подхранване на овошки и лози както в предходния случай, така и по време на вегетацията.
При култури с неколкократно прибиране редовно се прилага за всеки вид поотделно - при ягоди, домати, пипер, както и за всеки откос на детелина, люцерна.
Специално Лумбреко е изключетелен за листно хранене на лозя
Засилва растежните прояви, увеличава общата листна повърхност както и зрелия едногодишен прираст на леторастите по дължина.
Кога да се използва и как?
Във фаза 5-8 лист да се прилага в доза 100 мл на декар - за развитието на пищен листен апарат.
Във фаза "край на цъфтеж" - 100 мл на декар - прави третираните лози по-устойчиви на неблагоприятни климатични условия и на заболявания.
Листното подхранване може да се съчетава и с пестициди. Намалява фитотоксичността и стреса.
Във фаза "наедряване на зърната" - 100 мл на декар. Подобрява качествените показатели - зърната на гроздето наедряват.Много важно качество на този тор е, че стабилизира ципата на зърната и намалява загубите от загниване. А повишава и винените качества на гроздето.
Важно:
Препоръчва се 3 пъти по 100 мл на декар или 4 пъти по 80 мл. Разрежда се 1 литър концентрат Лумбреко в 150 литра вода.
ЦЕННИ БИОЛОГИЧНИ ДАННИ
Изследванията в световен мащаб показват, че 1 тон биотор замества с успе 100 кг минерален тор А по качество в пъти го превъзхожда.
Всички растения, както културните, така и диворастящите, реагират позитивно на него.
Растенията се отплащат и реагират с повишаване на интензивността на жизнените процеси и с по-висока продукция на органична маса. Това довежда до значително повишаване на биологичните им качества.
При лозята и овошките осигурява и стабилно развитие на кореновата система, което е много важно за тях
Коментари